Op donderdagavond 30 september debatteerde de gemeenteraad van Doetinchem over één van de vervolgstappen in dit proces, de RES 1.0. Raadslid John Westerdiep sprak namens de fractie van GroenLinks zijn zorgen uit over klimaatverandering, evenals enkele mederaadsleden van andere fracties.

Een overgrote meerderheid stemde in met de RES Achterhoek 1.0, waardoor deze werd aangenomen.

Al decennia staat en gaat GroenLinks voor een duurzame samenleving. Met lede ogen zien we hoe klimaatverandering de mensheid bedreigt. Het leven en leefgebieden van mens en dier worden geteisterd door bosbranden, overstromingen, epidemieën, verwoestijning en bedreiging van levensbepalende biodiversiteit.

Eindelijk zien steeds meer mensen dat we iets moeten doen. Dat het onze verantwoordelijkheid als mens is om onze invloed op het leven, op de leefbaarheid van de aarde, te beperken. Deze verantwoordelijkheid wil de fractie van GroenLinks natuurlijk niet ontlopen.

We zullen ons gedrag moeten aanpassen. En snel. Een van de dingen die we moeten doen is het stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Gebruik van fossiele brandstoffen is eindig en belangrijker nog, het zorgt voor klimaatverandering.

Ja, we moeten vaart maken met het besparen, zoals het isoleren van onze gebouwen. Ja, we moeten zonnepanelen op daken leggen. Er zijn echter te weinig daken. Zonneparken en windmolens zijn echt nodig. Andere oplossingen zijn nog niet betaalbaar.

Ja, er zijn weinig mensen die juichen om de komst van zonne- en windparken. We willen deze parken niet in onze ‘achtertuin’. Tegelijkertijd ziet GroenLinks de gevolgen van de klimaatverandering en noodzaak van de energietransitie. Als we naar elkaar blijven wijzen en niet toegeeflijker zijn, dan is het te laat voor iedereen.

De fractie van GroenLinks sluit haar ogen niet voor de weerstand. We moeten het gesprek blijven aangaan over oplossingen die zo min mogelijk impact hebben op onze persoonlijke leefomgeving. GroenLinks ziet graag meer samenwerking en burgerinitiatief/burgerberaad in de energietransitie. Op korte termijn graag, want veel tijd hebben we niet.

Met de  RES 1.0 zetten we de eerste stappen. We zijn enthousiast over de taakstelling die de Achterhoekse gemeenten zichzelf stellen; grootschalige opwek van 1,35 TWh. GroenLinks kiest nu voor het belang en de urgentie van windmolens en zonneparken. Tegelijkertijd willen we in gesprek blijven over een optimale landschappelijke en sociale inpassing en over alternatieven op langere termijn.

GroenLinks stemt in met de Regionale Energie Strategie 1.0.