Het was een gezellige en interessante ontmoeting waarbij we met zijn allen constateerden dat we het over de inhoud wel eens konden worden. Wat we ook constateerden was dat het grootste gedeelte van de aanwezigen ouder was dan 45 jaar. Daar zit dus een uitdaging hoe we de leden onder de 45 jaar met elkaar in contact kunnen brengen.
Genodigde groep
De leden van met name de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Montferland en Oude IJsselstreek zijn van harte welkom en uitgenodigd per nieuwsbrief van Gewest Gelderland.
Doel & Opzet
Een (eerste) kennismaking tussen de leden van GroenLinks en PvdA om onder het genot van een kop koffie of thee van gedachten te wisselen over samenwerking tussen GroenLinks en PvdA. De avond wordt muzikaal omlijst door het trio “GreenRed” (Maaike Hartmann, Gerard Rückert en Karel Giltay). Onder leiding van Hans Alberse (oud burgemeester van Oude IJsselstreek en trainer lokale democratie) praten we met elkaar over hedendaagse vraagstukken en crisis waar we dagelijks mee worstelen. Heeft de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA een meerwaarde bij politieke oplossingen? De aanwezige leden bepalen over welke onderwerpen vanavond wordt gesproken aan vier gesprekstafels met elk 6 personen.
Verslag
Terwijl de eerste deelnemers van de bijeenkomst binnenlopen rond de klok van 19 uur valt er een stevige stortbui. Marcella Heerenveen (Bestuursvoorzitter GroenLinks Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland) en Willem Wullink (bestuursvoorzitter PvdA Doetinchem) heten de 24 bezoekers van harte welkom en geven het woord aan gespreksleider Hans Alberse. Als inleiding wordt de samenvatting van het artikel “Samen onze toekomst in handen nemen” getoond op het grote videoscherm aan de wand van het Wielercafé. Klik hier voor het afspelen. Na een inventarisatie bij de aanwezige leden van de gewenste gespreksonderwerpen die genoteerd worden op een flapover wordt de groep aanwezige leden verdeeld in vier gesprekstafels met elk 6 personen. Maar niet voordat alle deelnemers enkele minuten gesproken hebben met een andere aanwezige die hij of zij nog niet kende.
Gesprekstafels
Vier gesprekstafels met elk 6 personen spraken over: A bestaans(on)zekerheid, lastenverdeling en privatisering publieke voorzieningen B verbinding en vertrouwen tussen burgers, politiek en overheid; algemeen belang vs. individueel belang C mondiale solidariteit en klimaatrechtvaardigheid D misleiden & verleiden
A. Bestaans(on)zekerheid
gaat om meedoen in de maatschappij, niet alleen eten en drinken. En het gaat om toegang tot voorzieningen. Bestaanszekerheid is geen liefdadigheid, het is een (internationaal) recht. Niet iedereen kan voor zichzelf zorgen. De ongelijkheid wordt steeds groter. De verdeling van welvaart wordt steeds schever. Hoeveel kun je daar lokaal aan doen? Er bestaan verschillende opvattingen van zelfredzaamheid. Waar moet de overheid zich nu precies mee bemoeien nu gebleken is dat de privatisering niet heeft gebracht wat werd verwacht? De lokale overheid moet betrouwbaar en benaderbaar zijn. Hebben mensen die worstelen met bestaanszekerheid genoeg vertrouwen in de overheid om hulp te vragen? Er is meer vertrouwen in de lokale overheid dan de centrale overheid. Maar er is een grote mate van teleurstelling in het handelen en nalaten van de overheid. Bestaanszekerheid vergt digitale vaardigheden. De digitalisering zorgt er (anders) voor dat mensen afhaken in de maatschappij en dat creëert wantrouwen. Het basisniveau van leven moet niet aan elkaar ‘hangen’ van allerlei aanvragen in een administratief moeras.
B. Verbinding & vertrouwen
De beeldvorming is dat ‘links’ aansluit bij de behoeften van de kiezers en tegelijkertijd toch geen grote verkiezingsoverwinning weten te realiseren. Inhoudelijk staan GroenLinks en PvdA (samen) ijzersterk, maar hoe je ‘de boodschap’ brengt is in deze de cruciale factor. De woorden ‘bestaanszekerheid’ en ‘klimaatrechtvaardigheid’ zijn ongeschikt als dragers van ‘de boodschap’. En hoe goed is ons contact met sociale bewegingen zoals de vakbond? We zijn er niet (meer) bij als er coöperaties worden opgericht. In algemene zin werd opgemerkt dat de groep die deze samenleving ‘erft’, de jongeren, niets begrijpt van de manier waarop er vandaag de dag van alles misgaat. Zijn wij verbonden met de jongere(n) generatie(s)?
C. Solidariteit & Klimaatrechtvaardigheid
Het is tijd dat we stoppen met het stimuleren van de fossiele industrie met subsidies. Uitgangspunt zou moeten zijn dat de vervuiler betaalt. We moeten biologisch(er) worden naar Oostenrijks voorbeeld. Ook het brengen van deze ‘boodschap’ is een uitdaging.
D. Misleiden & Verleiden
We laten ons steeds meer misleiden tot het kennisnemen van de beeldvorming rondom grote maatschappelijke thema’s terwijl de feiten op de achtergrond blijven. Kranten gedragen zich soms als de ‘slaven’ van de advertentiegelden. Goed onderwijs speelt hierbij een belangrijke rol.