De Stadsboerin is een initiatief rond stadslandbouw op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg aan de Klootsemastraat, dat in een half jaar tijd is uitgegroeid tot een stichting met inmiddels zo’n 30 vrijwilligers. Er vinden activiteiten plaats op het gebied van (biologische) voedselproductie, koken en samen eten
Het biedt een groene huiskamer aan mensen van allerlei achtergronden om elkaar te ontmoeten en zo (weer) onderdeel uit te maken van onze maatschappij. Deze prachtige groep mensen onderhoudt een moestuin, een boomgaard, een kas vol tomaten en pepers, een bloemenpluktuin en zorgt voor de kippen en scharrelvarkens. Op deze mooie plek worden mensen dichter bij de natuur, dichterbij de herkomst van eten en dichterbij elkaar gebracht.
Voor de opstart heeft de organisatie subsidie ontvangen vanuit de provinciale regeling voor inwonerinitiatieven. De Leefbaarheidsalliantie heeft de organisatie geadviseerd over de opzet van het bestuur en de organisatie, de samenwerking met andere partijen en over mensen met verward gedrag.
Op 28 november jongstleden is Stichting Stadsboerin Doetinchem uitgeroepen tot Parel van het Platteland. P10, een samenwerking van Nederlandse plattelandsgemeenten, houdt jaarlijks deze verkiezing, genaamd de Henk Aalderinkprijs. In totaal hebben twintig initiatieven in Nederland de benaming Parel van het Platteland gekregen.
Op woensdag 4 november mochten we als raadsleden aansluiten bij het werkbezoek van gedeputeerde Peter van 't Hoog en wethouder Henk Bulten aan de Stadsboerin. We werden verwelkomd door Ellen Willems, de initiatiefnemer, die vervolgens een aansprekende introductie hield over het ontstaan en de werkwijze alhier. Daarna gingen we de keuken in en het land op om in gesprek te gaan met de diverse vrijwilligers.