Tijdens mijn bijdrage in de gemeenteraad over de jaarstukken 2018, heb ik namens GroenLinks duurzaamheid, biodiversiteit, de jeugdzorg en armoedebestrijding eruit gelicht.

"Duurzaamheid blijft voor ons een belangrijk aandachtspunt. We hebben tijdens de begroting in november 2018 aandacht gevraagd voor de personele bezetting en constateren dat die nog niet op orde is. Doetinchem in 2030 energieneutraal slaagt niet zonder voldoende vaste en deskundige krachten die het beleid uitvoeren en resultaten boeken. 

Het is mooi om te zien dat terughoudend maaibeleid een positieve uitwerking heeft op biodiversiteit. Bermen krijgen een nostalgische aanblik met klaprozen, korenbloemen en margrieten. Niet alleen wordt onze gemeente er fraaier van, maar het is ook goed voor de bijen, hommels en vlinders. Wat GroenLinks betreft hoe meer hoe beter. Ook zijn we blij met acties als de gratis bomenverstrekking voor bewoners en tegel eruit, plant erin."

Bij afvalverwerking mag de lat wat ons betreft een stuk hoger. Als Doetinchem zit op 167 kg restafval jaarlijks per inwoner en Winterswijk op 76 kg per inwoner, dan hebben we nog wel een inhaalslag te maken.

Tot slot het sociale domein. De brandbrief van de VNG over de jeugdzorg, waarbij gemeenten dreigen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg terug te leggen bij de landelijke overheid, geeft wel aan hoe schrijnend de tekorten op de jeugdzorg zijn. Van de vraag ‘wat willen we voor onze jeugdige inwoners’, verschuift het accent steeds meer naar kostenbeheersing d.m.v een bedrijfsmatige aanpak, waarbij, marktpartijen, inkoopprocedures, prestatiecontracten, kwantificering van de output en doelmatigheidswinsten sleutelbegrippen zijn. Tijdens het werkbezoek aan Buurtplein werd duidelijk, hoezeer de indicatiestelling voor de jeugd- en gezinswerkers belastend is. Het gaat af van kostbare tijd die eigenlijk voor kinderen en hun verzorgers is bedoeld. Efficiëntie kan nog wel eens leiden tot een tunnelvisie. De weerbarstige en rommelige dagelijkse werkelijkheid laat zich niet zo makkelijk vangen door systeemdenken. Stel vertrouwen in de professionaliteit van de mensen die het werk doen. Zij weten als geen ander wat er aan zorg nodig is. Als neveneffect zou juist dit ook de weg kunnen zijn naar kostenbeheersing. 

Trots zijn we nog steeds op het armoedebeleid in onze gemeente die landelijke bekendheid heeft. Doetinchem kent een stevig armoedebeleid met behoorlijk wat financiële mogelijkheden voor inwoners. Er lopen meerdere zinvolle projecten. Een voorbeeld waar we als GroenLinks echt blij van worden, is het project energie-armoede. Besparing op milieu wat ook nog eens goed is voor de portemonnee voor mensen, die het toch al niet breed hebben. Waar nog wel echt winst behaald kan worden is, in de informatieverstrekking over voorzieningen en toeslagen aan inwoners en hulp bij de aanvraag hiervan. Dat betekent investering in deskundigheidsbevordering voor professionals én snelle verwijzing, wanneer het schuldenproblematiek betreft. Dat geldt ook voor bewindvoering via de gemeente en niet via commerciële bureau’s die vaak geen beste reputatie hebben en veel geld vragen. Als we willen besparen en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening aan onze burgers willen verbeteren, dan zit in het afscheid nemen van deze commerciële bureau’s de echte winst.

Het financiële plaatje ziet er goed uit, met dank aan onze wethouder van financiën en zijn medewerkers. Helaas gooit de meicirculaire van de landelijke overheid nu roet in het eten. Een gegeven waar je als gemeente mee hebt te dealen. Mocht het op bezuinigen aankomen, dan zullen we alert zijn op bezuinigen t.a.v. duurzaamheid, milieu en sociaal."