et fijne aan een journalist die ook zelf research doet is, dat je nieuwe dingen leert. Het heeft me vanaf het begin verbaasd dat het waterschap Rijn en IJssel oorverdovend stil is. Uit een telefoontje van de journalist met het waterschap blijkt dat rivier Oude IJssel volgens het waterschap geen gevaar loopt, omdat een rioolput is afgesloten. Het vervelende is dat het terrein met de opgeslagen gifvaten meerdere rioolputten heeft die niet afgesloten zijn. (in die ene rioolput is dat gebeurd door er een zak zand in te gooien, volgens de eigenaar) Onderzoeksbureau Rouwmaat heeft al aangetoond dat aan de achterkant de lekkende vloeistoffen het bos inlopen richting de zijtak van de Oude IJssel (op 100 meter afstand). Er zijn dan ook veel te hoge concentraties aangetroffen. Ze waarschuwen niet voor niets voor mogelijke schade aan de rioolwater zuiveringsinstallatie van het waterschap. Als het afsluiten van één afvoerput de manier is waarop het waterschap Rijn en IJssel de rivieren denkt te beschermen, dan vraag ik me af waar wij in vredesnaam belastinggeld voor betalen.

In ieder geval wordt nu wel erkend door de autoriteiten dat de vaten lekken.

Hopelijk wordt de titel van de reportage door de gemeente Doetinchem inderdaad in september waar gemaakt en begint dan de start van het opruimen van de lekkende gifvaten en niet het zoveelste overleg.

De eerste overtreding was in 2011.

Op 11 november 2011 wordt naar aanleiding van een milieucontrole namens provincie Gelderland aangegeven dat er overtredingen zijn geconstateerd, omdat er meer activiteiten plaatsvinden dan vergund. Het betreft de opslag van 264.468 kg blusschuim daar waar maximaal 10.000 kg is vergund.

Negen jaar later en er wordt vooral naar elkaar gewezen, en is er nog geen begin gemaakt met het opruimen van het gif.

https://www.regio8.nl/opruimen-vaten-moet-binnen-maand-starten/nieuws/item?1163565&fbclid=IwAR3WQv2AVIKsVaMKMibY3TL2dzLj_jPIfVngjeyd9JRWPgKXnojFaomQxlE