In juli 2013 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld, GroenLinks heeft destijds tegen het bestemmingsplan gestemd. In een eerder fase hebben we tevergeefs getracht om de uitbreiding van intensieve veehouderijen te bevriezen. Bovendien waren er een groot aantal ontwikkelingen aan het bestemmingsplan toegevoegd zonder dat belanghebbenden de mogelijkheid kregen om een zienswijze in te dienen. Tegen inwoners die terecht bezwaar maken tegen deze gang van zaken werd gezegd: "ga maar naar de Raad van State!" Onze fractie heeft de raad gevraagd of dit de manier is waarop we met onze inwoners willen omgaan. Ook hebben we ervoor gewaarschuwd dat de gemeenteraad verantwoordelijk is wanneer de Raad van State een ondeugdelijk bestemmingsplan afkeurt.

Inmiddels heeft de Raad van State het bestemmingsplan inderdaad vernietigd. GroenLinks heeft daarover de volgende schriftelijke vragen gesteld:

De Raad van State (RvS) heeft het bestemmingsplan Buitengebied 2012 vernietigd. De fractie van GroenLinks heeft de volgende vragen over de gevolgen van deze uitspraak en het vervolg:

 

Een gevolg van de uitspraak van de RvS is dat bouwplannen die gericht zijn op de uitbreiding van stallen bij (intensieve) veehouderijen niet gehonoreerd worden; het hele buitengebied zit voor agrarische bedrijven wat dat betreft op slot.

  • Heeft dit gevolgen voor uitbreidingen die er op dit moment plaatsvinden?

 

De procedure met betrekking tot het ter  inzage leggen en de mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze van het bestemmingsplan is niet juist uitgevoerd.

  • Er zijn een aantal bestemmingsplanwijzigingen na de ter inzage legging toegevoegd, zijn al  deze bestemmingsplanwijzigingen ingetrokken of opgeschort en zo niet, welke van deze wijzigingen gaan er concreet niet door?
  • Welk proces wordt nu in gang gezet om het bestemmingsplan Buitengebied 2012 te herstellen?
  • Is het college bereid om dit proces in goed overleg met alle bezwaarmakers en belanghebbenden op te pakken?
  • Hoe gaat het college de communicatie met bezwaarmakers en belanghebbenden omtrent het herstel van dit bestemmingsplan aanpakken?

 

  • Wat zijn de financiële gevolgen van het vernietigen van het bestemmingsplan Buitengebied 2012?

 

  • Bezwaarmakers hebben ook gewaarschuwd dat een bestemmingsplanwijziging met betrekking tot de locatie voor een nieuw ziekenhuis naast de A18 niet ‘RvS-proof’ zou zijn.  Is het gezien de uitspraak van de RvS over het bestemmingsplan Buitengebied niet verstandig om een bestemmingsplanwijziging met betrekking tot het ziekenhuis naast de A18 nu tegen dat licht te houden?