In zijn beantwoording heeft de burgemeester aangegeven dat het college het belangrijk vindt dat er onderzoek gedaan wordt. Zij willen ook weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en willen dat de gemeente leert van haar eigen handelen. GroenLinks wil inzicht in wet- en regelgeving en werkprocessen zodat deze eventueel aangepast kunnen worden en problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Het college beaamde dat dit inzicht belangrijk is. Zij geven aan dat er meerdere partijen verantwoordelijk zijn/waren op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving en dat die partijen dan ook betrokken moeten worden bij het onderzoek. De burgemeester heeft aangegeven dat het college zal borgen dat het onderzoek onafhankelijk is en dat de raad betrokken zal worden, bijvoorbeeld in de vorm van een klankbordgroep, bij het opstellen van de opdracht.

Wat het lozen van vervuild afvalwater in de Oude IJssel betreft heeft de burgemeester aangegeven dat het college het milieu niet wil vervuilen. Het college wil, samen met alle andere betrokken partijen (Rutgers, de terreineigenaar, de provincie Gelderland, het Waterschap Rijn en IJssel en de Rijksoverheid) op zoek naar een goede oplossing die veilig is voor de volksgezondheid en het milieu. Nu de inhoud van de vaten binnenkort wordt veiliggesteld in lekvrije silo’s, kan men ook de tijd nemen om een goede oplossing te vinden om het blusschuim definitief te verwijderen van het terrein aan de Voltastraat.

Tijdens de beantwoording van onze vragen sprak de burgemeester nog zijn zorgen uit over de moeizame samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen. Het probleem met de 1300 vaten blusschuim vindt wel plaats in Doetinchem, maar is volgens hem niet puur een Doetinchems probleem. Hij geeft aan dat ook de provincie Gelderland, het Waterschap Rijn en IJssel en de Rijksoverheid verantwoordelijkheid zouden moeten dragen om tot een definitieve oplossing voor het verwijderen van het blusschuim te komen. De fractie van GroenLinks Doetinchem vindt dat deze verantwoordelijkheid, zowel voor het verwijderen van het blusschuim als voor het isoleren en opruimen van de vervuilde bodem en het grondwater, dan ook door alle partijen opgepakt moet worden. Wij zullen hierover contact opnemen met de provinciale en landelijke GroenLinks fracties en hen vragen hoe zij eventueel de betrokkenheid van de provincie Gelderland en het Rijk bij dit dossier kunnen vergroten.