Wehl lijkt wel op zijn kop te staan.
De mogelijke komst van ‘Domus’, een daklozenvoorziening van het Leger des Heils, roept zoveel onrust op dat de pastoor en de dominee zich genoodzaakt voelen om het dorp gezamenlijk tot kalmte te manen.
Het is een heel lastig verhaal.
Maar laten we vooropstellen dat we er voorstander van zijn dat er in héél de gemeente Doetinchem ‘Domusvoorzieningen’ kunnen komen,
dus ook in Wehl. Wèl pas na een goede afstemming met de bewoners en uiteraard op maat, dus in overeenstemming met wat de betreffende wijk aan kan. Maar het college maakte er in dit geval een potje van.
In het collegeakkoord bestempelden de coalitiepartijen samenwerking met de bewoners nog tot een groot goed.
Dat juichten wij van harte toe.
In Doetinchem Noord werden de bewoners betrokken bij het verkeersvraagstuk, en dit leidde uiteindelijk tot een betere oplossing
en verbreding van het draagvlak. We hadden toch echt het idee dat het college daarvan had geleerd, maar we kwamen bedrogen uit.
Wat gebeurde er?
In mei wordt in het college een procesgang afgesproken hoe omgegaan moet worden met een mogelijke vestiging van een Domus en soortgelijke voorzieningen inclusief een communicatieplan en een toetsingsprocedure. In juli wordt het besluit genomen over de vestiging van een domus in Lamsweerde en laat nu juist op die beide punten geen of weinig onderbouwing voorliggen. Alle harde zaken (geld) zijn geregeld, maar juist datgene wat van belang is voor veiligheid en draagvlak onder de bevolking bleef achterwege.
En daarmee faalde het college in het uitwerken van haar belangrijkste doelstelling: samen met de burgers werken aan een prettige en veilige gemeente Doetinchem. Van fatsoenlijke communicatie is absoluut geen sprake, en de toetsing aan de omgeving en ligging is niet uitgevoerd. Hoe kun je beter je weerstanden oproepen?
Het is zonder de genoemde toetsing niet te beoordelen of deze locatie in Wehl geschikt is.
Wij dienden een motie in die het college opriep haar besluit te herzien.
Eerst een toetsing en vervolgens een afstemming met de burgers zijn volgens ons onontbeerlijk voor een goed besluit dat vanuit de directbetrokkenen met vertrouwen gesteund kan worden. Uiteraard een tik op de vingers van het college! Dat wilden de collegepartijen blijkbaar niet, en zij dienden gezamenlijk een motie in met een lijst van zaken die nog voor 1 januari geregeld moeten worden, anders moet de stekker er alsnog uit. Een zacht tikje dus.
We zijn benieuwd of ze echt zo flink zullen zijn wanneer de eisen uit de motie niet voor 1 januari zijn geregeld.
Want onze motie die uitsprak dat de gang van zaken moest worden betreurd, werd enkel door GroenLinks, D’66 en SP gesteund.
We dachten dat het college in de omgang met de burgers eindelijk het licht had gezien.
Al in het voorjaar stelde de raad een commissie in om met voorstellen te komen hoe de kloof tussen burgers en bestuurders verkleind kan worden. Dat uitgerekend de voorzitter van die commissie aan het eind van de raadsvergadering aangaf dat Wehl onderhand haar sociale gezicht eens moest laten zien, is een gotspe.
De weg van de ´voldongen feitenpolitiek´ zou toch niet meer bewandeld worden. Of vergissen wij ons