Karen Kamps

Weinig verkoopt zo goed als 'wij en zij'

Een oproep om na te denken bij de woorden die we uitspreken. Hiermee eindigde ik mijn bijdrage voor het raadsdebat over de algemene beschouwingen.

Het wij-zij denken in ons land neemt toe. Politiek en media creëren een klimaat waarin wij-zij denken wordt gestimuleerd en genormaliseerd. Het levert stemmen op en verhoogt de verkoop. Complottheorieën zijn booming business. Weinig werkt zo goed als angst en onvrede exploiteren. Nederland versus Europa, boeren tegen stedelingen, de hardwerkende Nederlander tegen klimaatgekkies, Nederlanders tegen moslims.

Helaas ook in onze gemeente. Wehlenaren tegen de Polen en de politie tegen Turkse sportschooltypes. Toeval wil dat ik een aantal weken geleden met een ‘Turks sportschooltype’ een horecadienst mocht meedraaien. Een politie-agent wel te verstaan. Eentje die ik blindelings mijn huissleutel zou toevertrouwen.

Afgelopen weekend werden we getrakteerd op hakenkruizen op een politie-auto en ‘I love Hitler’ gekladderd op dit gemeentehuis. Waar deze symboliek voor staat herdenken we jaarlijks op 4 mei.

Van de diversiteitsagenda is geld af. Het was weinig budget en het blijft weinig budget. GroenLinks rekent erop dat dit niet gaat gelden voor de inhoud van de uitvoeringsagenda diversiteit. We hebben hier hoge verwachtingen van. Dit mag geen agenda zijn die in een la verdwijnt, maar een agenda die ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Geen democratie zonder het vrije woord. Maar woorden zijn niet zonder betekenis en denk in vredesnaam na bij wat je met ze kunt aanrichten. Er bestaat niet één enkele identiteit. De democratie is onlosmakelijk verbonden met pluralisme. De vrijheid om te mogen zijn wie we willen, zonder een stempel opgedrukt te krijgen. Het raakt direct aan wie we willen zijn als samenleving. Nu en in de toekomst.