Het ziekenhuis en vele partijen in de Doetinchemse gemeenteraad vinden ‘A18 prima plek nieuw ziekenhuis’ (red. De Gelderlander 17 januari jl.). Maar laten we ook vaststellen dat een planologische blunder snel is gemaakt en dat we kansen laten liggen.

De huidige locatie van het ziekenhuis is niet optimaal. Een verhuizing van het ziekenhuis naar een locatie elders in Doetinchem zal veel problemen oplossen. De combinatie van woningen, scholen, doorgaande wegverbinding en een ziekenhuis dat op gezette tijden veel verkeer genereert, zorgt voor grote problemen rond de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Ook biedt de huidige locatie te weinig ruimte voor de toekomst. Al oppert de eigenaar van kasteel De Kelder, dat het terrein tussen De Kelder en Den Ooiman de groei wel kan opvangen. Een opsplitsing van het ziekenhuis lijkt echter geen optie en ook de verkeersproblemen worden hier niet mee opgelost. Wel zou dit de zoveelste aderlating zijn voor de schaarse natuur.

Is de locatie A18 de gedroomde plek voor Slingeland Ziekenhuis? Behalve de bewoners van het terrein lijkt iedereen blij met het ziekenhuis langs de A18, tegenover de McDonald’s. Ook de CDA Wethouder Peter Drenth geeft aan dat het ziekenhuis op de locatie ‘afslag A18’ alle ruimte krijgt (red. De Gelderlander 15 januari jl.). De factievoorzitter Marianne Kock van de PvdA geeft aan blij te zijn met deze nieuwe locatie (red. De Gelderlander 17 januari jl.). Dat deze locatie een gemeentelijk monument huisvest en het een ecologische verbindingszone en een aangewezen regionale waterberging is, lijkt er niet toe te doen. Laten we dan oog hebben voor de geluidsbelasting en luchtvervuiling als gevolg van het verkeer over de A18 en Ettenseweg. Een GGD richtlijn ontraadt zogenoemde gevoelige functies te situeren binnen 300 meter van snelwegen. Dit moet directeur Rob Nieuwenhuis van Longzorg toch aanspreken (red. De Gelderlander 17 januari jl.). Wanneer we kiezen voor ‘Afrit A18’ dan gaan we voor automobiliteit en bouwen in waardevol landschap. Laten we dan niet zeggen dat we voor duurzaamheid gaan, maar voor makkelijk en goedkoop.

Het Wedeoterrein is te ingewikkeld en niet haalbaar. Aldus algemeen directeur  Geert Huisman (red. De Gelderlander 15 januari jl.). Makkelijke uitspraken zijn blijkbaar even zo makkelijk te volgen, maar zijn ze waar? Een andere insteek is te kijken naar de meerwaarde van een ziekenhuis op het Wedeoterrein. Een terrein waarover de recent vastgestelde structuurvisie (september 2013) nog spreekt van een geschikte locatie voor het ziekenhuis, als magneet voor stedelijke functies. En niet zonder reden. De locatie biedt het ziekenhuis immers een uitstekende bereikbaarheid met trein, auto en fiets. Ook het gewenste dubbelspoor komt met een dergelijke klantentrekker dichterbij. Het centrum van Doetinchem ligt om de hoek. Geen locatie als eiland langs de snelweg, maar een topziekenhuis op een toplocatie waarbij het meelift op de voorzieningen van de stad en bijdraagt aan de leefbaarheid en duurzaamheid van de regio. De gemeente Doetinchem moet zijn rol als regisseur maar eens waar gaan maken.

 

John Westerdiep

Milieukundige ingenieur, planoloog en kandidaat raadslid GroenLinks Doetinchem