Donderdag 22 december is de Doetinchemse Agenda voor toegankelijkheid, voor mensen met een beperking besproken tijdens de raadsvergadering. Hieronder volgt onze zienswijze:
Toegankelijkheid lijkt zo vanzelfsprekend wanneer we een openbaar gebouw, horecagelegenheid, winkel betreden, of het openbaar vervoer nemen. We staan er niet bij stil of we er wel of niet in kunnen. Dat verandert vanaf het moment dat we in een rolstoel zitten, slechtziend zijn, of op een andere wijze beperkt zijn in onze mogelijkheden. Weten we werkelijk wat dit betekent? Een drempel vormt voor de meesten van ons geen obstakel, maar voor sommigen van ons betekent het hier niet naar binnen kunnen. Terwijl toegankelijkheid voor ons allemaal vanzelfsprekend zou moeten zijn, niemand uitgezonderd.
GroenLinks staat voor een inclusieve samenleving. Een samenleving die mensen het gevoel geeft dat ze erbij horen, dat ze welkom zijn. Dit gevoel wordt te niet gedaan wanneer fysieke barrières zo groot zijn, dat men er letterlijk niet inkomt. Een trapje, een te smalle doorgang kunnen net die hindernissen zijn, waardoor mensen letterlijk buitengesloten worden.
De overheid, ook Doetinchem streeft ernaar dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit geldt voor mensen met een beperking, chronisch zieken en ouderen. Zo lang mogelijk zelfstandig wonen betekent ook zolang mogelijk actief deel kunnen nemen aan de samenleving. Geld pinnen, boodschappen doen, bij iemand op bezoek gaan, horen bij ons dagelijkse doen en laten. Horen bij een samenleving die voor iedereen toegankelijk is.
Toegankelijkheid staat in Nederland hoog op de agenda. De ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, is een belangrijke stap in de goede richting. Helaas dreigt de nieuwe bouwregelgeving van het kabinet, die in de tweede kamer wordt behandeld, weer het nodige te niet te doen. Voorschriften voor toegankelijkheid worden in dit nieuwe bouwbesluit geschrapt. Een brede coalitie van organisaties luidt de noodklok. Voor mensen met een beperking en ouderen wordt het door de nieuwe bouwregelgeving moeilijker om geschikte woonruimte te vinden. GroenLinks hoopt dan ook dat het nieuwe bouwbesluit door de tweede kamer richting prullenbak wordt verwezen.
In Doetinchem kiezen we voor toegankelijkheid. GroenLinks is verheugd over de Doetinchemse agenda. We roepen het college op om te komen tot een concrete plan van aanpak op basis van door mensen zelf ervaren problemen voor gemeentelijke gebouwen en de openbare ruimte. Vooral niet de vraag en het antwoord formuleren, maar mensen die hindernissen ondervinden zelf laten aangeven wat nodig is, waardoor zij zich zo vrij mogelijk kunnen bewegen door onze stad. Een stad waarbij toegankelijkheid de norm is.
Naast het aanpakken van de fysieke ruimte is voor GroenLinks bewustwording van groot belang. We verwachten daarbij van de gemeente een actieve en stimulerende rol. Ga samen met belangenorganisaties in gesprek met scholen, bedrijven, de middenstand en horecagelegenheden. Vrijwel altijd is onwetendheid de reden en geen onwil. Zeker wanneer het om relatief eenvoudige oplossingen gaat die een wereld van verschil kunnen betekenen voor mensen met een beperking. Zorg dat de gemeente zelf een goed voorbeeld is. Goed voorbeeld doet immers volgen. We zijn gecharmeerd van het keurmerk dat als voorstel wordt genoemd, maar ook andere manieren zullen ongetwijfeld een stimulans zijn. Ook hierover zien wij graag in april een voorstel van het college tegemoet.
We wensen het college veel succes bij het bevorderen van een toegankelijk Doetinchem, voor ons allemaal.