In de raadsvergadering van 4 april werd de raad gevraagd kennis te nemen van de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het Regionaal beleidsplan Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) en het Regionaal Kompas bestrijding dakloosheid.
Dit beleidsplan, waarin lokaal en regionaal beleid wordt afgestemd, is in 2007 vastgesteld door de raden van de acht gemeentes uit de regio Achterhoek. Het is gericht op de groep kwetsbare burgers in onze samenleving die te maken krijgen met een opeenstapeling van problemen zoals verslaving, huisuitzetting, dakloosheid en zelfverwaarlozing.
Er zijn sindsdien resultaten geboekt waaronder een lokaal zorgnetwerk, trajecten voor daklozen en het realiseren van maatschappelijke opvangvoorzieningen.
Toch heeft GroenLinks de aandacht gevraagd voor een aantal ontwikkelingen waar we ons zorgen over maken.
Zo heeft de wethouder aangegeven dat er dit jaar een pilot wordt gestart met als doel het aantal huisuitzettingen te verminderen
omdat deze erg zijn opgelopen. Maar volgens eerdere berichten zou de pilot al lang in gang zijn gezet.
Ook is er te weinig plaats in de nachtopvang, waardoor mensen noodgedwongen naar alternatieve slaapplaatsen zoeken.
We hebben de wethouder gevraagd om ervoor te zorgen dat de uitvoerende instanties een oplossing zoeken voor dit probleem.
Naar aanleiding van de discussie over de realisatie van beschermde woonvoorzieningen stelde het college voor om meer sturingsmogelijkheden te creëren door alle bestemmingsplannen aan te passen.
De kosten van deze maatregel bedragen €50.000.
GroenLinks vraagt zich af wat de meerwaarde van deze aanpassing is en stelde de raad voor om kaders voor locatiekeuzes vast te stellen. Dan is vooraf duidelijk aan welke voorwaarden de locatie van een beschermde woonvoorziening moet voldoen en bespaart het de gemeente Doetinchem ook nog eens €50.000. Helaas heeft geen enkele fractie op ons voorstel gereageerd.