Bij het concept positieve gezondheid wordt niet alleen gekeken naar de lichamelijke kanten van gezondheid, maar staan ook mentaal welbevinden, zingeving en sociale participatie centraal. GroenLinks is al lange tijd pleitbezorger van het concept positieve gezondheid en is blij om te zien dat het in steeds meer visies en beleid  terug te vinden is. Deze bredere kijk op gezondheid stelt de mens centraal en zal het vermogen van mensen om met levensuitdagingen om te gaan versterken.

Voor preventie geldt: voorkomen is beter dan genezen. Of het nu gaat om schulden, geestelijke gezondheid of problematisch overgewicht, GroenLinks vindt het cruciaal om problemen aan te pakken voordat mensen gezondheidsproblemen krijgen. De GGD geeft aan dat ze zich met hun preventiebeleid zeker ook willen richten op kwetsbare groepen. Ze geven bijvoorbeeld aan dat COVID-19 extra impact heeft op ouderen, jongvolwassenen, laagopgeleide mensen en psychisch ongezonde mensen. Deze focus vinden we als GroenLinks belangrijk. Door kwetsbare groepen extra te ondersteunen kunnen we gezondheidsverschillen verkleinen.

Tot slot hebben we in het raadsdebat nog iets gezegd over de geplande takendiscussie bij de GGD. Welke gevolgen gaat deze discussie hebben voor onze gemeente? GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeenteraad goed betrokken wordt bij deze takendiscussie. Want, zoals de GGD ook zelf aangeeft in de uitgangspuntennota, “Gemeenten hebben een belangrijke rol in het beschermen en bevorderen van de gezondheid van hun inwoners.” Het college heeft aangekondigd dat er op 20 mei een informatieve raadsvergadering wordt gepland over de takendiscussie. Wij hebben de wethouder gevraagd om de gemeenteraad te betrekken bij de voorbereiding van die raadsvergadering zodat we in ieder geval kunnen bespreken wat óns bezighoudt rondom de GGD en de gezondheid van onze inwoners.