De fractie van GroenLinks kon instemmen met:
- het verschaffen van gratis, herbruikbare mondkapjes voor minima,
- een onderzoek hoe we mondzorg voor jonge kinderen laagdrempelig en toegankelijk kunnen maken.
- de oproep aan het college om in gesprek te gaan met andere Achterhoekse gemeenten en het Rijk over de mogelijkheid om de huishoudelijke hulp niet langer te financieren vanuit de WMO maar vanuit de bijzondere bijstand,
- een onderzoek naar de voor- en nadelen wanneer de gemeente het beschermingsbewind in eigen beheer zou nemen.

Het amendement dat vroeg om een extra bijdrage voor lokale omroep Regio 8 steunden wij niet. Tijdens de raadsvergadering benadrukten we het belang van onafhankelijke journalistiek en het dilemma wie hiervoor moet betalen om die onafhankelijkheid te waarborgen. Daarnaast zien we dat de vorming van een streekomroep in de Achterhoek onvoldoende van de grond komt. Hieronder onze volledige bijdrage.

“Het is noodzakelijk dat er in onze gemeente een lokale omroep is die onze democratie kan controleren en onze inwoners hierover kan informeren. GroenLinks vindt dan ook dat we het bedrag dat we van het Rijk krijgen voor de financiering van de lokale omroep in zijn geheel moeten besteden aan dit specifieke doel, ook al zijn we dit wettelijk niet verplicht. De gemeente Doetinchem doet dit al jaren en zal dit wat ons betreft ook moeten blijven doen.

Sinds 2018 dragen we als gemeente echter ook extra bij om de vorming van een streekomroep van de grond te krijgen. Regio 8 heeft hiervoor inmiddels 200.000 euro ontvangen. Uit de informatieve raad van 8 oktober bleek echter dat een streekomroep met negen gemeentes nog lang niet in zicht is. Het hoogst haalbare lijkt op dit moment een streekomroep met vijf gemeentes, en zelfs dat proces verloopt nog moeizaam. De vraag die wij ons dan ook gesteld hebben is: vinden we dat onze gemeente nog meer moet bijdragen aan de vorming van een streekomroep? Een opdracht die vanuit het Rijk komt zonder extra financiering en die in onze regio niet makkelijk blijkt te realiseren. Onze conclusie is dat we dit niet langer moeten doen. Wel zullen we de GroenLinks fractie in de Tweede Kamer vragen om daar te blijven benadrukken dat extra financiering vanuit het Rijk nodig is om goede, onafhankelijke lokale en regionale omroepen in stand te houden.

Tijdens de informatieve raad bleek ook dat Regio 8 zich graag verder wil blijven ontwikkelen als lokale omroep voor onze gemeente, dus los van de vorming van een streekomroep met 9 gemeenten. Hiervoor zou zij graag een extra bijdrage ontvangen. De directeur gaf aan dat wanneer er meer geld gaat naar Regio 8 dan de huidige wettelijke bijdrage, dat Regio 8 dan vaker verslag kan doen van wat er politiek in onze gemeente speelt. Voor ons wat dit een schokkende uitspraak die niet lijkt te stroken met het onafhankelijke karakter van journalistiek. Het is maar goed dat we geen gemeenteraad hebben vol met mensen die graag in de spotlight staan en het politieke werk doen om media-aandacht te krijgen. GroenLinks ziet in Doetinchem een gemeenteraad met voorstanders van onafhankelijke journalistiek die vindt dat berichtgeving niet gebaseerd mag worden op wie de portemonnee trekt, maar op wat nieuwswaardig is voor onze inwoners. Wij gaan er dan ook vanuit dat goede, onafhankelijke journalistiek het uitgangspunt is van waaruit elke partij zijn keuze maakt om dit amendement wel of niet te steunen.

 

Tot slot, de gemeente Doetinchem heeft op dit moment geen mediabeleid. Dit maakt het lastig besluiten te nemen over extra financiering van de lokale omroep. GroenLinks is dan ook blij met de uitspraak van de portefeuillehouder dat er op korte termijn aan een mediabeleid gewerkt gaat worden.”