De kadernota is een voorbereiding op de jaarlijkse begroting die in november wordt besproken in de raad. Er staan een aantal financiële af- en aanmeldingen in voor de vier programma’s Doetinchem centrumstad, sterke samenleving, veranderende leefomgeving en organisatie & financiën. Ook de meerjarige financiële positie van de gemeente wordt weergegeven. In onze bijdrage tijdens het debat benoemden we een aantal punten uit de kadernota die we belangrijk vinden.



Ten eerste de extra fte voor een beleidsmedewerker/regiefunctionaris milieuvergunningverlening, milieutoezicht en -handhaving. Sinds de casus Rutgers Milieu is duidelijk geworden dat we onvoldoende kennis en capaciteit in huis hebben op milieugebied. Deze kennis weer in huis halen is een eerste goede stap. GroenLinks verwacht dat mede hierdoor situaties zoals bij Rutgers Milieu, met milieuvervuiling tot gevolg, vanaf nu voorkomen kunnen worden. In onze ogen moet deze nieuwe beleidsmedewerker ook echt aan de voorkant meedenken, bijvoorbeeld over op welke plek we welke functie toestaan. We mogen niet alleen achteraf ingrijpen als de vervuiling of overlast al heeft plaatsgevonden.



Als tweede wilden we iets kwijt over de aanmeldingen in het kader van het uitvoeringsprogramma mobiliteit. GroenLinks vindt het goed om te zien dat een aantal wegen afgewaardeerd wordt van een 50-kilometerweg naar een 30-kilometerweg. Wat ons betreft kan die afwaardering echter nog wel scherper. Wij zien graag dat er op bepaalde plekken verblijfsgebieden gecreëerd worden waar de auto te gast is. Ook op de hoofdfietsstructuur moet het wat ons betreft autoluw worden. We zullen het wegenbeleidsplan dat dit najaar voorligt dan ook kritisch bekijken op de mogelijkheden om wegen verder af te waarderen of gedeeltelijk op te heffen.

Als derde punt wilden we benadrukken dat we moeten doorpakken op duurzaamheid. In de kadernota zien we dit terug in de extra fte om te zorgen voor een klimaatbestendige leefomgeving en een financieel fonds om openbaar grondgebied klimaatbestendig te maken. Ook zien we dat er budget wordt gevraagd om woningeigenaren in Overstegen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen. We kunnen als GroenLinks niet vaak genoeg benadrukken dat we samen aan de lat staan om ervoor te zorgen dat we klimaatverandering tegengaan. Zowel de landelijke als de lokale overheden moeten grote stappen zetten. Daarbij moeten we ervoor zorgen dat iedereen in onze maatschappij mee kan komen in die te zetten stappen. Burgerparticipatie aan de voorkant van initiatieven, een goede balans tussen de lusten en lasten van grote duurzame energieopwekkingsprojecten en klimaatrechtvaardigheid zijn een paar voorbeelden van wat GroenLinks belangrijk vindt. Met klimaatrechtvaardigheid bedoelen we overigens dat GroenLinks ervoor wil zorgen dat de vervuilers en de sterkste schouders de energietransitie gaan betalen.



Tot slot het programma ‘de sterke samenleving’. In de beleidsmatige hoofdlijnen lezen we gelukkig dat onze gemeente zich inspant dat onze inwoners zich gezond en gelukkig voelen en minder zorg nodig hebben, dat onze jeugdige inwoners de prioriteit hebben van het college en dat we zoveel mogelijk willen voorkomen dat inwoners te maken krijgen met schulden. Alle onderwerpen die GroenLinks erg belangrijk vindt. Bij de aan- en afmeldingen ziet GroenLinks echter geen nieuwe plannen staan die hierbij aansluiten zoals we dat bij de andere programma’s wel zien. In de begroting 2022 zullen we dan ook kritisch kijken naar dit programma om te zien of genoemde beleidsmatige hoofdlijnen daar wel beter tot zijn recht komen.

Bij deze kadernota werden ook een aantal moties ingediend door verschillende partijen. Uiteindelijk werd alleen de motie van de SP die opriep tot een onderzoek naar zelfbewoningsplicht in stemming gebracht. Deze motie werd door het college gezien als ondersteuning van waar ze al mee bezig is. Vorig jaar was de wethouder al begonnen met een onderzoek nadat GroenLinks samen met de PvdA haar zorgen had geuit over woningen die opgekocht werden door investeerders en vervolgens verhuurd werden. De resultaten van het onderzoek worden in het najaar aan de raad gepresenteerd. Door deze motie in stemming te brengen werd duidelijk dat een grote meerderheid in de raad achter dit onderzoek staat.