EVEN TERUGKIJKEN

GroenLinks maakt het verschil. We zitten sinds 2014 in de coalitie. Ook in de afgelopen periode hebben fractie en wethouder weer veel voor de samenleving kunnen betekenen. Met een relatief kleine fractie hebben we initiatief genomen en mooie successen behaald. Om een paar concrete resultaten te noemen:

  • We hebben ervoor gezorgd dat huishoudelijke hulp minder last heeft van het aanbestedingscircus en dat de zorg voor hulpbehoevenden weer centraal staat.
  • Dankzij het initiatief van GroenLinks heeft de gemeente scholen gestimuleerd om hun schoolpleinen te vergroenen. Ook is inzichtelijk gemaakt van welke regelingen en subsidies scholen gebruik kunnen maken om die vergroening te realiseren.
  • Beschikbaar stellen van de boerderij in Park Overstegen voor een Natuurcentrum Doetinchem en daarbij nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met lokale natuurorganisaties.
  • Nadat duidelijk was dat de verbreding van de Europaweg er zou komen, hebben wij ervoor gezorgd dat er alternatieve fiets- en voetgangspaden zijn gekomen.
  • Een lpg- en benzinestation nabij een natuurgebied vinden wij een slecht idee. Daarom hebben we samen met andere partijen een zoektocht gestart naar een alternatieve locatie.
  • Ballonnen oplaten in de natuur is zeer schadelijk. GroenLinks ziet het liefst een verbod, maar het is wel gelukt om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen.
  • Alle mensen moeten gelijke kansen hebben. GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat er een plan van aanpak diversiteitsbeleid is waarin staat wat de gemeente zelf kan en moet doen.
  • GroenLinks heeft er voor gezorgd dat bij nieuw te bouwen koopwoningen de koper ook de bewoner moet zijn; de zelfbewoningsplicht.

GroenLinks heeft al 8 jaar een wethouder in het college. Dit heeft de gemeente zichtbaar groener, socialer en meer betrokken gemaakt. Zo gaan we niet meer bouwen ten koste van het groene buitengebied. We investeren veel in de kwaliteit van woon- en werkgebieden zoals dat gebeurt door hergebruik van winkelpanden voor woningen, revitaliseren van bedrijventerreinen en het verbinden van de Oude IJssel met de binnenstad. Er is meer aandacht voor het vergroenen van de buitenruimte en voor het klimaat en er zijn diverse stimuleringsprogramma’s voor onder meer zonnepanelen op daken, besparen van energie, isoleren van woningen, Buur-maakt-natuur-initiatieven en voor natuur-inclusief bouwen. Ook werken we als gemeente vaker samen met de bewoners, bedrijven en organisaties.

Er is afgelopen 4 jaar veel bereikt, maar er is nog veel meer te doen. GroenLinks wil zich ook de komende jaren inzetten voor een (nog) groener, socialer en betrokken overheid en samenleving.

Uitdagingen voor de toekomst

Onze samenleving heeft in toenemende mate te maken met de gevolgen van klimaatverandering, sociale ongelijkheid en vervreemding van de natuur. Dit zijn problemen die veroorzaakt worden door keuzes die we allemaal dagelijks maken. Ook de politiek kan en moet hier meer aan doen. We moeten samen de volgende stap zetten naar een duurzame en sociale samenleving. Dit vraagt om een betere samenwerking tussen alle betrokken partijen. De gemeente moet daartoe uitnodigen, zelf het goede voorbeeld geven en de samenleving ondersteunen en sturen waar dat nodig is.

Er zijn voldoende uitdagingen voor de komende periode zoals voldoende goede, betaalbare woningen, onderwijs dat beter aansluit bij de behoefte van jongeren en bedrijven, laagdrempelige hulp voor alle mensen die dat nodig hebben, beperken van klimaatverandering en het inspelen op de gevolgen van de extreme weersomstandigheden.

Deze uitdagingen van de toekomst zijn thema’s waar GroenLinks al decennialang aandacht voor vraagt. Het is daarom meer dan ooit belangrijk dat GroenLinks zeggenschap krijgt in de politiek. Dit is alleen mogelijk als we voldoende steun krijgen. Stem daarom op GroenLinks!

1. Betrokken samenleving en eerlijk delen

GroenLinks gaat voor een betrokken gemeente en samenleving, waarin iedereen gerespecteerd wordt en zich thuis voelt. In zo’n samenleving kan iedereen serieus meepraten, is de dienstverlening op maat en werkt de gemeente transparant en integer. GroenLinks wil de positie van de samenleving bij nieuwe ontwikkelingen versterken. Dit willen we doen door burgers de ruimte te geven om mee te denken, mee te doen en soms zelfs mee te beslissen. Om dit te bereiken gaan we meer gesprekken voeren met bewoners en bedrijven om ideeën en wensen op te halen. Deze inbreng zal nadrukkelijk worden meegewogen bij de ontwikkeling van plannen. GroenLinks gaat voor meer samenwerking tussen samenleving en gemeente.

GroenLinks staat voor gelijke kansen voor alle inwoners, zodat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Want een samenleving is die naam pas waard als ook iedereen daar aan kan meedoen. Welvaart, gezondheid, onderwijs en werk zijn thema's die ongelijkheid kunnen vergroten en waar de (lokale) politiek een rol heeft om kansenongelijkheid te verkleinen. Dit vraagt om een gemeente die voor iedereen goed toegankelijk is, ook als je bijvoorbeeld de taal niet (zo goed) beheerst of wanneer je minder digitaal vaardig bent.

Welvaart en gezondheid

Voldoende inkomen en zekerheid zorgen ervoor dat mensen zelfredzaam blijven en zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden. We moeten voorkomen dat mensen onnodig schulden maken. Als dat onverhoopt toch gebeurt is snel schuldhulpverlening nodig. Er is speciale aandacht en hulp nodig voor kinderen die opgroeien in armoede.

Bij gezondheid gaat het om meer dan niet ziek zijn. Het gaat ook om geestelijk welbevinden, zingeving en sociale verbondenheid. Zo is aandacht nodig voor mensen die tijdelijk of langer niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Bij de zorgverlening is het belangrijk dat hulpverleners goed met elkaar samenwerken en elkaar zo snel weten te vinden. De zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Onderwijs en werk

Goed onderwijs moet voor iedereen beschikbaar zijn. Voor kinderen en jongeren, maar ook in andere levensfasen. Het aanbod moet zich aanpassen aan wat mensen nodig hebben. Indien nodig moet de gemeente inwoners helpen deel te kunnen nemen aan het onderwijs om zo hun kansen voor een betere toekomst te vergroten.

Door werk, school, mantelzorg of vrijwilligerswerk kan iedereen bijdragen aan de samenleving. Daarbij vertrouwen we in de keuzes van de mensen zelf. We willen onnodig controlerende regels van de bijstand schrappen. Mensen met een ziekte of beperking verdienen bijzondere aandacht voor het vinden van een passende (of aangepaste) werkzaamheden.

Diversiteit en gelijkwaardigheid

GroenLinks wil een gemeente waar iedereen zich thuis voelt. Mensen met verschillende culturele achtergronden, geloofsovertuigingen en seksuele geaardheden hebben hun plek in de Doetinchemse samenleving. Sommigen hebben het gevoel er niet bij te horen, geen eerlijke kans te krijgen, niet te worden gehoord. Onze uitdaging is om daar wat aan te doen. Want bij ons hoort iedereen erbij en doet iedereen mee. Besteed voldoende aandacht aan het proces, praat met mensen, laat ze hun eigen meningen en belangen voldoende uitleggen, sluit compromissen en voorkom polarisatie. Verder wil GroenLinks ruimhartig zijn in de acceptatie van vluchtelingen; dat moet zich ook concreet vertalen in onze gemeente.

Speerpunten:

  • We gaan voor een laagdrempelige en betrokken gemeente. Bewoners, bedrijven en organisaties zijn volwaardige gesprekspartners bij beleidsvoorbereiding en concrete initiatieven.
  • Kwaliteit van zorg staat voorop, in plaats van controle en regeldruk. We gooien bureaucratie overboord en ontwikkelen een bijpassende vorm van financiering en verantwoording.
  • Een veilige jeugd is cruciaal voor een kansrijke start. GroenLinks zet daarom in op preventie, vroeg-signalering en maatwerk. Dit doen we door nauwe samenwerking met partners zoals huisartsen, geboortezorgprofessionals en onderwijsinstellingen.
  • We helpen mensen de weg te vinden in onze steeds ingewikkelder samenleving. We maken de samenleving samen met sociale partners voor iedereen toegankelijk. Hierbij denken we in het bijzonder aan goede begeleiding voor schooluitvallers, nieuwkomers, laaggeletterden en thuis- en daklozen.
  • Elke organisatie functioneert beter en completer als hier een afspiegeling van de samenleving werkt. GroenLinks zal zich daarvoor inzetten.

2. Klimaat, natuur en kringlopen

De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. Het tegengaan van de opwarming van de aarde vergt al onze daadkracht, creativiteit en wil tot samenwerking. Wachten kan niet meer; we moeten nú de handen uit de mouwen steken. Wij als gemeenten zijn daarbij onmisbaar. Samen met onze bewoners en bedrijven kunnen we verduurzaming ook echt in de praktijk brengen. We moeten energie besparen en duurzame energie gebruiken.

We staan steeds verder van de natuur af. Dat is niet zonder gevolgen. Natuur-inclusief ontwikkelen en beheren moet de norm worden. Dit betekent dat we van een maakbare samenleving naar een samenleving moeten die zich aanpast aan de natuur en natuurlijke processen. Veel van wat we produceren en kopen is vervuilend voor onszelf en voor het milieu. Door minder te kopen en dichtbij (korte ketens) te produceren vervuilen we minder. Daarnaast moeten we zo produceren dat benodigde producten hergebruikt en gerecycled kunnen worden. De gemeente moet daarin het goede voorbeeld geven en inzetten op schone, duurzame en natuur-inclusieve initiatieven.

Energiearmoede

We bestrijden energiearmoede. We zien dat de energiekosten stijgen en het verduurzamen van een woning kostbaar is. Bij mensen met een sociale woning zal de woningbouwvereniging maximaal moeten inzetten op bewustwording, besparen, isoleren en van het gas-af halen van woningen. Woningeigenaren met een kleine beurs moeten worden geholpen om de maandelijkse energierekening te verlagen of in ieder geval gelijk te houden. Particuliere verhuurders moeten verplicht worden hun woning te verduurzamen.

Landschapspijn en biodiversiteit

De natuur en natuurlijke omgeving passen zich relatief makkelijk aan. De mens grijpt echter te veel en te snel in. Dit verstoort de natuurlijke balans, met grote gevolgen voor het landschap en de biodiversiteit. GroenLinks wil dat we meer ruimte geven aan de natuur en dat bij ontwikkelingen rekening wordt gehouden met de natuurlijke omgeving. Dit betekent ook dat we zoveel mogelijk binnen de bebouwde omgeving moeten bouwen, voorzieningen op korte (fiets)afstand moeten hebben en we natuur-inclusief bouwen en leven.

Duurzaam-inclusief denken en handelen

We benaderen klimaat en duurzaamheid vanuit een integrale visie. We zorgen ervoor dat verandering naar een duurzame samenleving andere problemen niet versterkt, maar juist helpt oplossen. Zo leiden we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op voor nieuwe groene banen. We vragen inwoners hoe we de leefbaarheid van hun wijk kunnen verbeteren en kijken hoe dit met oog voor klimaat, natuur en kringlopen kan. En we versterken de lokale democratie door inwoners actief te betrekken bij de uitvoering van de transitie naar een duurzame samenleving.

Speerpunten:

  • We gaan er voor zorgen dat de gemeente de aanjager is van een duurzame, circulaire en natuur-inclusieve samenleving. Dit willen we ook terugzien in het inkoopbeleid en in alle diensten van de gemeente.
  • We gaan mensen met een kleine portemonnee extra helpen hun woning en leven te verduurzamen. Dit moet de financiële kloof verkleinen in plaats van vergroten.
  • We grijpen het verduurzamen van woningen aan om fors te investeren in het vergroenen van wijken, ook voor droogte- en hittebestrijding. We doen dit samen met inwoners.
  • We verlenen alleen medewerking aan zonne- en windprojecten die aan onze groene en sociale voorwaarden voldoen. Zo zorgen we dat de gemeenschap financieel meeprofiteert en de projecten landschappelijk goed zijn ingepast en zorgen voor rijkere biodiversiteit.
  • We maken met het bedrijfsleven, de winkeliersverenigingen en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland duidelijke, haalbare afspraken over voorkomen van afval, duurzame logistiek en maatregelen om (fossiele) energieverspilling tegen te gaan.

3. Woon- en leefkwaliteit

GroenLinks wil voor iedereen een aantrekkelijke, betaalbare woning. Om dit te bereiken gaan we ruimte bieden om te bouwen voor jongeren en ouderen dicht bij voorzieningen. We verwachten hiermee direct aan een deel van de vraag naar woningen te voldoen en tevens de doorstroming te bevorderen omdat op deze manier veel woningen van ouderen beschikbaar kunnen komen voor gezinnen. Ook willen we nieuwe woonvormen ondersteunen. Welke woonvormen dit zijn hangt af van de behoefte. Te denken valt aan ‘woonhofjes’, eventueel met zorg en bijvoorbeeld ‘tiny houses’ voor mensen die een optimale duurzame levensstijl willen. We gaan door met onze strijd om hoge huren aan te pakken. Dit doen we door bestaande en nieuwe (juridische) manieren in te zetten.

GroenLinks zorgt ervoor dat de gemeente Doetinchem een prettige plek is om te wonen, te werken en te recreëren. Dat doen we met oog voor de kwaliteiten van mensen en onze mooie Achterhoekse leefomgeving. Een prettige plek is gezond, veilig en schoon. Het is ook een plek waar je jezelf kunt zijn en waar we rekening met elkaar houden. GroenLinks wil leegstand en verloedering voorkomen door dorpskernen en de stadskern compact en compleet te houden. Ook geven we dorpen, wijken en buurten volop ruimte en waar nodig ondersteunen we mensen om samen de buurt te maken. Bereikbaarheid en toegankelijkheid van basisvoorzieningen is daarbij een voorwaarde. Bij voorkeur in eigen dorp, wijk of buurt. Leefbaarheid is sterk afhankelijk van wat mensen willen. Dit vraagt om flexibiliteit en maatwerk. GroenLinks heeft daarbij specifieke aandacht voor kwetsbare wijken en buurten.

Groene, natuurlijke omgeving

De Achterhoek is Uniek! GroenLinks hecht veel waarde aan het mooie Achterhoekse coulisselandschap, de prachtige kastelen, buitenplaatsen en landgoederen en de fraaie natuurgebieden op loop- en fietsafstand van dorpen en steden. Soms is zelfs tot in het centrum van onze kernen het groen te ervaren. Dat maakt onze streek buitengewoon. Natuur en landschap zijn zeer belangrijke waarden voor prettig wonen, werken en recreëren, zeker in de Achterhoek, zeker in de gemeente Doetinchem. Wij behouden en versterken de waarden van groen. We vinden het belangrijk dat boeren een perspectief wordt geboden en ruimte krijgen om te verduurzamen.

Bereikbaarheid

GroenLinks wil dat woningen in een gezonde, veilige en aantrekkelijke omgeving staan. Dit is een buurt die groen, veilig en schoon is, met voldoende voorzieningen voor jong en oud dichtbij. Op plaatsen waar de afstand groter is, zoals bij de dorpen Gaanderen, Wehl en Nieuw Wehl, zullen de fietsroutes naar voorzieningen zoals scholen, sport en stadscentrum snel, veilig en comfortabel moeten zijn. Hoogwaardig openbaar vervoer maakt dat voorzieningen en mede-inwoners in Doetinchem bereikbaar zijn voor iedereen. GroenLinks wil betrouwbaar, snel en comfortabel openbaar vervoer. Dit is onmisbaar voor een duurzame samenleving en maakt Doetinchem en omgeving aantrekkelijker voor jongeren.  

Levendige stad

Een stad kenmerkt zich door zijn diversiteit en levendigheid. Het is een plek om elkaar te ontmoeten en verhalen te vertellen en te horen. Het is een samenkomst van culturen, inzichten en smaken. Een spannende plek waar je iets of iemand kunt treffen dat/die je inspireert. Sport, kunst en cultuur dragen daar belangrijk aan bij. Zo laat kunst en cultuur ons anders kijken naar onszelf en zijn het de aanjagers voor het debat over maatschappelijke issues. Sport verbindt en verbroedert en draagt bij aan een goede gezondheid. Door sport(verenigingen) doen kinderen spelenderwijs sociale vaardigheden op en leren ze samenwerken aan gezamenlijke positieve doelen.

Speerpunten:

  • Voldoende betaalbare koop-en huurwoningen voor starters en levensloopbestendige woningen voor ouderen (met een kleine beurs).
  • De gemeente sluit een convenant met natuurorganisaties en belangengroepen van agrariërs voor grondgebonden kringlooplandbouw, bevordering van de biodiversiteit en minimaliseren van het kunstmestgebruik en landbouwgif.
  • Blijvende inzet voor veiligere en bredere fietsverbindingen. Er gebeuren veel te veel fietsongevallen. Met name de snellere e-bikes en scooters genereren meer risico’s.
  • Met wortel en stokzorgen we dat bedrijven veilig, schoon en duurzaam produceren. We zijn streng als het gaat om de naleving van de Wet milieubeheer. Tegelijkertijd helpen we het MKB actief om besparende maatregelen door te voeren.
  • We verbieden het afsteken van vuurwerk door particulieren. Als alternatief stellen we een vuurwerkshow op De Bleek voor.