Met 7000 huurwoningen heeft Sité 70% van de Doetinchemse huurwoningen in haar bezit. Per jaar verwisselen 700 woningen van huurder en 300 van deze nieuwe huurders zijn urgentiegevallen of hulpbehoevenden. In het huurderbestand zijn de mensen met een minimuminkomen oververtegenwoordigd, en hun aandeel zal groeien. Net zoals het aantal huurders met huurachterstanden ook een categorie is die de komende jaren zal blijven groeien. Voor onze fractie voldoende reden op een uitnodiging van Sité om eens met ons te praten in te gaan. Er speelden geen politieke items, dus dat kon in een wat ongedwongen sfeer.
Sité is een stichting die zijn eigen beleid bepaalt. Claus Martinot, directeur van Sité, vindt dat de corporatie vooral moet luisteren naar de gemeenschap waarin ze opereren. Daarom zijn er debatten met huurders, er is een stakeholdersvergadering, een raad van commissarissen en kan de gemeenteraad invloed op het beleid van Sité uitoefenen.

Woningnood
Er zijn enorme wachtlijsten, en dus nog steeds woningnood in Doetinchem. Toch verkoopt Sité huizen omdat ze vinden dat huurders de kans moeten hebben om hun huis te kopen. Soms verkoopt Sité met een terugkoopplicht. Voor alle huizen die worden verkocht worden wel nieuwe woningen gebouwd zodat hun woningvoorraad nog steeds blijft stijgen.
Van de woningtoewijzingen gaat 65% via een verlotingsysteem, de rest via directe aanwijzing. De wachtlijst is op te lossen als er in Doetinchem in het goedkope huursegment 2000 woningen bijkomen. De redenen voor de vraag naar meer woningen zijn dat mensen ouder worden, dat er meer eenpersoonshuishoudens zijn, en dat de gezinnen kleiner worden. De prognose is dat er wel minder mensen komen maar dat er op dit moment meer huizen nodig zijn. Pas over 15 jaar zijn die huizen die nu toegevoegd moeten worden niet meer nodig. Maar dat neemt niet weg dat de druk van woningzoekenden op dit moment wel hoog is. Martinot wil dat Sité meer kijkt naar de kwaliteit van de huidige woningen dan naar het bouwen van nieuwe woningen. In eerste instantie door met de minste kosten de grootste effecten realiseren zoals bij woningisolatie.
De stagnatie bij de nieuwbouw van koopwoningen komt doordat de woningmarkt op slot zit. Kopen van leegstaande koopwoningen zit er voor Sité niet in omdat die nooit voor een acceptabele huur verhuurd kunnen worden.

Jongerenhuisvesting
Vergeleken met andere corporaties hebben jongeren bij Sité meer kans op een woning Dot komt omdat ze bij Sité gewoon mee mogen loten. Verder zijn er specifiek voor jongeren wel samenwoonprojecten, maar niet veel mogelijkheden waar jongeren in bijvoorbeeld een klein studiootje op zichzelf kunnen wonen. Directeur Martinot gaf ons de toezegging te laten onderzoeken of deze behoefte er daadwerkelijk is.
Maar het opbrengen van de huurpenningen blijft voor jongeren het grote probleem. Tot hun 23ste is er geen recht op huursubsidie en de goedkoopste huur voor huurruimte is momenteel € 250. 
Huurbetalingsproblemen
Er zijn steeds meer huurders die met huurachterstanden en daar ondanks alle mogelijke hulp niet uit kunnen komen. Er zijn zelfs mensen die zich voor een woning aanmelden met de mededeling  ´ik wil een huis huren,  maar ik ben ontslagen of heb andere problemen en zie aankomen dat ik de huur over een paar maanden niet meer kan betalen´. Vaak gaat het dan om gezinnen waar ook nog andere problemen spelen. Sité probeert hierbij te helpen door met betalingsregelingen te voorkomen dat deze mensen verder in de problemen komen. Sowieso wil Sité proberen te voorkomen dat de deurwaarder ingeschakeld wordt. De reactie van Sité op huurachterstanden komt  snel op gang, zodat deze niet zo hoog oploopt dat hij niet meer op te heffen is. Hulp van de schuldsanering is daarbij een van de  instrumenten. Desondanks waren er vorig jaar 32 huisuitzettingen!

Woonoverlast
Sité mag niet meer sturen op een maximaal aantal probleemgezinnen per wijk,  maar toch proberen ze hier wel wat te manipuleren. Onder andere door ‘huur op maat-systeem’ waarbij  de hoogte van het inkomen de hoogte van de huur bepaalt. Op deze manier schrijven mensen met een laag inkomen zich ook in voor de andere wijken. Ook zal Sité geen urgentiewoningen aanwijzen in wijken die al kwetsbaar zijn.
Ten aanzien van de overlast in de wijken stelde Martinot datwat  hem betreft best wat meer verantwoordelijkheidsgevoel mag zijn. Mensen die hun keuken verwaarlozen mogen niet zomaar een nieuwe krijgen, terwijl de keurige bewoner te horen krijgt dat zijn keuken weliswaar oud maar nog goed genoeg is.
In extreme gevallen wil Sité tot huisuitzettingen kunnen overgaan. De discussie over de precieze grenzen over wat nog wel en wat niet meer toegestaan kan worden, moet nog gevoerd worden. De term asowoningen in het collegeprogramma viel GroenLinks erg rauw op ons dak, volgens Martinot gaat het hierbij in Doetinchem op dit moment om 5 woningen. Bij gedwongen huisuitzettingen en herplaatsing wegens gedrag moet er volgens Martinot wel er een compleet vangnet omheen komen om deze mensen te begeleiden.