Buurtbewoners maken zich zorgen over de voorgenomen uitbreiding van de varkenshouderij aan de Bartelsstraat 3 en de Varsseveldseweg 255 in Doetinchem. Brengt het besluit van het college van B&W de gezondheid van honderden bewoners in buurt hiermee in gevaar. Komende maandag (12 september) brengt een delegatie van de bewoners de volgende brief naar het gemeentehuis, de fractie van GroenLinks Doetinchem ondersteunt deze actie, lees de brief en trek uw conclusie

Aan de Gemeenteraad
en het College van Burgemeester en Wethouders
Van de gemeente Doetinchem
Postbus 9020
7000 HA Doetinchem

Betreft: vergunning bouw varkensstallen dossiernummer 20071008
Doetinchem 12 september 2011

Geacht college,
Samen met een groot aantal buurtbewoners maken wij ons zorgen over de voorgenomen uitbreiding van de varkenshouderij aan de Bartelsstraat 3 en de Varsseveldseweg 255. U heeft voor de uitbreiding / oprichting van deze varkenshouderij inmiddels een milieuvergunning verstrekt, een bestemmingsplanwijziging uitgevoerd en een bouwvergunning verstrekt.

Zowel tegen de milieuvergunning als tegen de bestemmingsplanwijziging zijn wij in beroep gegaan bij de Raad van State. De Raad van State is hiertoe nog niet tot een uitspraak gekomen.

Al jaren protesteren burgers in het buitengebied tegen de komst van grote intensieve veehouderijen. Ze ondervinden last van de stallen: stank, lawaai, en fijnstof. Daarnaast worden ze blootgesteld aan risicovolle stoffen als micro-organismen, endotoxinen e.d.
Ook worden bewoners in de buurt van deze stallen geconfronteerd met een aanzienlijke waardevermindering van hun huizen. Sommige huizen blijken zelfs onverkoopbaar. Uiteindelijk hebben de protesten ertoe geleid dat de politiek opdracht heeft gegeven tot een maatschappelijke dialoog. In afwachting van de uitkomsten van deze maatschappelijke dialoog is er een bouwstop afgekondigd.

Op dit moment loopt de maatschappelijke dialoog over de toekomst van de veehouderij.
Nog dit jaar verwacht dhr J.G.M. Alders het rapport te kunnen presenteren.
Inmiddels heeft u wellicht via de VNG al kennis kunnen nemen van het conceptrapport.
Uit dit rapport komt duidelijk naar voren dat de sector met een groot probleem zit.

Gezien de aanbevelingen in het rapport kan het niet anders dan dat de overheid met ingrijpende maatregelen zal komen.

Hierbij verwijs ik naar een aanbeveling van GGD Nederland aan het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het betreft hier een brief van 10 augustus 2011 gericht aan dhr Alders. (zie bijlage) In deze brief zegt voorzitter Ed d’Hond van GGD Nederland letterlijk: “Begin NU met het afbouwen van de blootstelling van burgers aan risicovolle stoffen” Daarnaast zegt hij: “Burgers die binnen een straal van 250 – 1.000 meter van een veehouderij wonen worden blootgesteld aan verhoogde concentraties micro-organismen en endoxinen”. Hiermee ondersteunt GGD Nederland ook de aanbeveling van de VNG om te komen tot voldoende afstand tussen veehouderij en woonbestemming.

Gezien deze recente belangrijke en gezaghebbende aanbevelingen van GGD Nederland en van de VNG kunnen wij ons niet voorstellen dat u alsnog medewerking verleent aan de realisatie van een dergelijk grootschalige varkenshouderij op nog geen 750 meter van de bebouwde kom, waar zich alleen al aan de Caenstraat 6 flats met honderden woningen bevinden.

Wij begrijpen dat een bouwvergunning een zogenoemde gebonden beschikking is en dat u de bouwvergunning uitsluitend aan een beperkt aantal onderdelen mag toetsen, zoals welstand, bestemmingsplan, bouwverordening en bouwbesluit.
Ook begrijpen wij dat dat argumenten met betrekking tot volksgezondheid in de milieu- en/of bestemmingsplanprocedure afgewogen worden en niet in de bouwvergunningsprocedure.
Probleem is echter dat onze eerdere argumenten met betrekking tot de gezondheidsaspecten in eerdere bezwaarprocedures met betrekking tot de milieuvergunning en de bestemmingsplanwijziging door u zijn verworpen omdat op dat moment de schadelijke gevolgen voor de gezondheid niet voldoende konden worden onderbouwd.

Dezelfde gezondheidsaspecten / argumenten hebben wij opnieuw ingebracht in onze procedures bij de Raad van State. Echter op het moment dat wij onze stukken hebben ingediend waren er wel signalen over de nadelige gezondheidsaspecten maar zeker niet zo'n duidelijk en belangrijk advies als nu van GGD Nederland.
Vraag is nu of de Raad van State dit recente advies laat meewegen in haar uitspraak, die overigens nog steeds op zich laat wachten.
Mocht dit niet zo zijn dan kan het maar zo zijn dat de Raad van Staten onze argumenten niet ontvankelijk zal verklaren waardoor er geen belemmeringen meer zullen zijn om te starten met de bouw van drie nieuwe stallen waardoor de capaciteit van dit bedrijf met 5202 dieren zal toenemen.

In dat geval is het weigeren van betreffende bouwvergunning de enige mogelijkheid om de realisatie van de stallen te voorkomen.

Vandaar dat wij aan u vragen om het verstrekken van de bouwvergunning op te schorten tot het moment dat de Raad van State uitspraak heeft gedaan met betrekking tot de milieuvergunning en de bestemmingsplanwijziging en tot het moment dat de heer Alders zijn rapportage met betrekking tot de maatschappelijke dialoog over de toekomst van de veehouderij heeft ingediend en de landelijke politiek en deze haar conclusies heeft kunnen trekken.

Mocht het niet mogelijk zijn om het verstrekken van de bouwvergunning op te schorten dan verzoeken wij u met klem om de bouwvergunning te weigeren.
Immers, door de bouwvergunning te verstrekken brengt u, met de kennis van nu, willens en wetens de gezondheid van honderden burgers in gevaar.

Wij begrijpen best dat volksgezondheid normaal gesproken geen juridisch houdbare weigeringsgrond vormt met betrekking tot de betreffende bouwvergunning en dat u dit ook niet als argument aan kunt voeren om een vergunning te weigeren.
Maar in dit uitzonderlijke en specifieke geval kunt u de betreffende vergunning weigeren of zelfs intrekken door een beroep te doen op artikel 1:6 en artikel 1:8 van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Artikel 1:6 schrijft voor: “De vergunning of ontheffing kan worden ingetrokken of gewijzigd indien op grond van een verandering van omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing of vergunning, intrekking of wijziging noodzakelijk is vanwege het belang of de belangen ter bescherming waarvan de vergunning of ontheffing is vereist”.

Artikel 1:8 schrijft voor: “De vergunning of ontheffing kan door het daartoe bevoegde gezag worden geweigerd in het belang van de volksgezondheid”

Wij raden u met klem aan op grond van bovengenoemde argumenten de bouwvergunning door u verstrekt voor de bouw van varkensstallen aan de Bartelsstraat 3 en de Varsseveldseweg 255 (dossiernummer20071008) te heroverwegen.

Hoogachtend
A.C.J. Van der Salm
Mellinkstraat 5
7004 HN Doetinchem