De fractie van GroenLinks Doetinchem heeft afgelopen raadsvergadering een initiatiefvoorstel ingediend onder de titel Groene Energie voor de Minima. Gehoord de raadsleden in de beeldvormende raad, is het voorstel aangepast voor alle inwoners (zie hiervoor het initiatief van de gemeente HeerHugowaard). De raad ging met ons voorstel akkoord met uitzondering van de fracties van de VVD (geen overheidstaak) en D66 (wilden dat de middeninkomens ook genoemd werden?). De reactie van het college was in ieder geval ondersteunend, mits de kosten de baten niet zouden overschrijden. Voorts vertelde de wethouder dat hij, in samenwerking met de buurgemeentes, dit een kans/stimulans ziet voor de AGEM io (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij). Ons voorstel:
Groene energie voor minima
Voorstel:
1. Het college van burgemeester en wethouders opdragen een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de mogelijkheid van collectieve inkoop van groene energie voor minima, respectievelijk alle inwoners van de gemeente Doetinchem;
2. het college opdragen het plan van aanpak uiterlijk in november 2011 aan de raad aan te bieden.
Twee vliegen in één klap:
Groene energie voor de minima
De G4, de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, hebben besloten gezamenlijk groene energie in te kopen voor mensen met een minimuminkomen. Andere gemeenten, zoals Amersfoort, Doesburg en Arnhem, willen aansluiting zoeken bij de G4. Het in de vorm van een openbare aanbesteding collectief inkopen van groene (dat wil zeggen: duurzaam opgewekte) energie heeft een gunstig effect op de prijs die ervoor moet worden betaald. GroenLinks is er voorstander van dat de gemeente Doetinchem zich aansluit bij het initiatief van de G4 of op een andere wijze vorm geeft aan de inkoop van groene energie voor de minima.
Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu
De collectieve inkoop van groene energie heeft twee voordelen.
Mensen met een laag inkomen kunnen rekenen op een energienota die naar schatting 130 euro per jaar lager uitvalt dan zij gewend zijn. Dit is niet alleen gunstig voor de betreffende personen, maar ook voor de gemeente: op indirecte wijze kan het budget bijzondere bijstand flink worden vergroot. Uitgaande van een deelname door 8000 huishoudens (gemeente Arnhem) zou dit een bedrag tot 1 miljoen euro kunnen oplopen. Het collectief inkopen van groene energie kost de gemeente – afgezien van geringe uitvoeringskosten – verder niets.
Groene energie is goed voor het milieu. Het is opgewekt met gebruikmaking van duurzame, hernieuwbare bronnen: water, wind, biomassa, aardwarmte. Het aanwenden van deze bronnen is bovendien CO2-neutraal; het zorgt ervoor dat minder broeikasgas in de atmosfeer terecht komt. Ten opzichte van de huidige situatie, waarin het leeuwendeel van de Doetinchemse huishoudens nog grijze energie afneemt, zou dit een aanzienlijke CO2-reductie voor onze gemeente betekenen.
Het plan van de G4
De vier grote steden zijn een Europese aanbesteding begonnen die in februari 2011 is afgerond. Energieleveranciers konden zich inschrijven; de aanbesteding heeft een looptijd van vier jaar. De gemeenten nemen de energie – elektriciteit en aardgas – niet zelf af, maar werven deelnemers, bieden ondersteuning bij de incasso van de energierekening en bemiddelen bij betalingsachterstanden. Voor de deelnemers geldt een aantal voorwaarden. Zo moeten ze bijvoorbeeld akkoord gaan met een automatische incasso en meewerken aan onderzoek hoe zij energie kunnen besparen. De vier gemeenten mikken erop in het eerste jaar 50.000 huishoudens aan goedkope stroom te helpen. Dat moet in vier jaar tijd doorgroeien tot 175.000 huishoudens. Hiermee wordt uiteindelijk 23 miljoen euro per jaar voor de minima gegenereerd. Andere steden mogen zich aansluiten. In heel Nederland zijn circa 900.000 gezinnen doelgroep (criterium: maximaal 130% van het wettelijk sociaal minimum), waarvan rond 662.000 huishouden op bijstandsniveau.
Andere initiatieven
Veel gemeenten hebben meer projecten om minima wat extra financiële armslag te geven. Zo kennen diverse andere steden en gemeenten een collectieve zorgverzekering. De kosten van een dergelijke verzekering zijn – net als bij de collectieve inkoop van energie – lager omdat die voor een grote groep is afgesloten. Ook zou de gemeente Doetinchem kunnen denken aan collectieve inkoop van abonnementen voor kabeltelevisie, internet en telefoon.
Voorstel
Een haalbaarheidsonderzoek in te stellen op welke wijze dit gerealiseerd kan worden, in dit onderzoek worden als mogelijkheden meegenomen:
* De raad van de gemeente Doetinchem besluit het voorbeeld van de G4 te volgen en ervoor te zorgen dat minima duurzame energie kunnen afnemen voor een aantrekkelijke prijs. Dit kan – naar keuze – op de volgende manieren:
Aansluiting zoeken bij het initiatief van de G4 en/of samen met buurgemeenten (bijvoorbeeld Regio Achterhoek, Stadsregio Arnhem-Nijmegen) de gezamenlijke inkoop van groene energie oppakken.
* Een jaarlijks terugkerende ‘Dag van de goedkope energie’ organiseren, waar burgers door de sociale instellingen, organisaties en vrijwilligers van bijvoorbeeld IJsselkring concreet en individueel worden geholpen om een zo goedkoop en groen mogelijk contract met een energieleverancier te sluiten. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten: de hulporganisaties bieden direct concrete hulp én de inwoner profiteert optimaal van goedkope groene energie. Een dergelijke actie werkt voor beide partijen enthousiasmerend en bevordert bovendien het samenlevingsgevoel.
* Dit initiatief onderdeel te maken van de armoedeagenda.