GroenLinks heeft aan het college vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in de Gelderlander, waarin staat dat zorginstelling De Lichtenvoorde 37 kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking weer moet terugsturen naar hun ouders. Dit zou het gevolg zijn van een bezuiniging van 50 procent op het budget voor lvb-jeugdzorg door de Achterhoekse gemeenten. De vragen en antwoorden zijn hieronder te lezen. Kern daarvan is dat de zorg voor deze 37 kinderen blijft bestaan in 2015.
GroenLinks vindt het betreurenswaardig dat er onterecht onrust is ontstaan bij de desbetreffende kinderen en jongeren en hun ouders / verzorgers. We hebben er lokaal en landelijk voor gewaarschuwd dat het tempo waarmee het kabinet wil bezuinigingen bij de decentralisaties veel te hoog ligt.
Van: Wethouder van der Meijs
Aan: gemeenteraadsleden Doetinchem
8 oktober 2014
Vragen en antwoorden fractie Groen Links
1. Is het College bekend met de perspublicaties omtrent de jeugdzorg aangeboden door Stichting De Lichtenvoorde van 4 oktober jongstleden?
Ja
2. Is het College bekend met de daarin genoemde aantallen ontslagen en jeugdige cliënten die geen hulp meer zouden kunnen ontvangen m.i.v. 2015?
De berichtgeving via De Gelderlander en idem in de overige regionale kranten zoals Tubantia en De Stentor over zorginstelling De Lichtenvoorde, zijn voortgekomen uit een toelichting die de directeur van De Lichtenvoorde, de heer van Driel, gegeven heeft tijdens een hoorzitting van de Berkellandse gemeenteraad over 3D.
In de Gelderlander van 7 oktober heeft het ministerie van VWS via een woordvoerder gereageerd op de uitspraken van de directeur van De Lichtenvoorde en geconcludeerd dat het nu melden dat er kinderen naar huis gestuurd moeten worden per 1 januari 2015 te voorbarig is. Deze conclusie van het ministerie delen wij. Doordat we te maken hebben gehad met een kort geding, aangespannen door 2 aanbieders uit de GGZ, hebben we vertraging opgelopen in onze aanbestedingsprocedure. Daardoor was 1 oktober pas de sluiting van het indienen van offertes. Nu zitten we in de analyse- en beoordelingsfase. Inhoudelijk kan ik daarom nu niet specifiek op De Lichtenvoorde ingaan omdat we in de fase van offertebeoordelingen zitten. Op basis van de offertes bepalen we met welke instellingen gesprekken nodig zijn om tot definitieve contracten voor 2015 te komen.
Het kunnen bieden van zorgcontinuïteit is voor de contracten voor 2015 de belangrijkste voorwaarde. Als aanbieders nu in hun aanbieding duidelijk maken dat dit in het geding komt bijv. door te weinig financiering op basis van de voorwaarden en eisen binnen de aanbesteding, dan volgt er zeker een gesprek. De Lichtenvoorde heeft dit gedaan. Ook hebben ze al eerder via een brief aan elk college van B&W dit signaal afgegeven, op basis van onze uitgangspunten van ons financierings- en verdeelmodel voor 2015 in De Achterhoek. Deze brief maakt onderdeel uit van de ingediende stukken tijdens de aanbestedingsprocedure.
Waarom De Lichtenvoorde spreekt over een bezuiniging van 50% kunnen we niet helemaal verklaren. Ons rekenmodel, waar we de aanbesteding mee ingegaan zijn, gaat uit van het beschikbaar zijn van 70% van de omzet van instellingen in het peiljaar 2012. Het uitzoeken waarom zij over 50% spreken, maakt onderdeel uit van de analyse van hun offerte momenteel en het gesprek dat daarop volgt. Misschien heeft het te maken met een toename van de aantallen tussen 2012 en 2014 voor De Lichtenvoorde. En dan kan het moeilijk worden: wij hebben een verplichting om zorgcontinuïteit te bieden in 2015 voor hen die dat nu hebben, en voor hen die al een indicatie hebben, maar nog niet in behandeling zijn. De G4 en de G32 hebben hierover al een alarmerende brief uitgedaan naar staatssecretaris van Rijn.
Op basis van het kort geding en overleggen met Rijk en adviesbureau Significant zijn we ook bezig ons berekenings- en verdeelmodel van de rijksmiddelen, die we krijgen voor de jeugdzorg in 2015, opnieuw tegen het ligt te houden. Daarbinnen kijken we of de verdeling juist is en of die 70% waar we nu maximaal op uit komen (inclusief innovatie), inderdaad de grens is binnen de beschikbare budgetten. Over ons model kan ik nog uitleggen dat voor de Achterhoekse gemeenten de rijksbudgetten die beschikbaar komen leidend zijn (besluit alle 8 gemeenteraden). Op basis van het totaalbedrag dat we als 8 gemeenten gezamenlijk ontvangen zijn we gaan rekenen en verdelen. We vergelijken ook met ander regio's die bijv. de productie en omzet van aanbieders in 2012 als uitgangspunt hebben genomen en daarvan 80% gehanteerd. De vraag is of zij hier financieel mee uit gaan komen; zie brief G4 en G32. Vanwege de kaders van onze gemeenteraden hebben wij het rijksbudget als uitgangspunt genomen en niet de omzet 2012 van de aanbieders.
3. Eerder is ons door het college gemeld dat de zorg voor 2015 gegarandeerd is. Hoe verhoudt zich dat tot de gedane bewering dat de Achterhoekse gemeenten in de aanbesteding een korting hebben doorgevoerd van 50% op de LVB-zorg? En wat zijn de gevolgen dan van deze kortingen?
Het bieden van zorgcontinuïteit voor 2015 is een wettelijke verplichting. In de beantwoording hierboven is al beschreven wat dit betekent: voor kinderen die dat nu hebben, en voor die al een indicatie hebben, maar nog niet in behandeling zijn. Daarom zullen we ook met De Lichtenvoorde in gesprek gaan na de beoordeling van hun offerte, wat er nodig is om in ieder geval te kunnen voldoen aan het leveren van zorg voor de kinderen die nu in zorg zitten en/of een indicatie hebben.
Op basis van het kort geding hebben we afgesproken met aanbieders (via de nota van inlichtingen), dat mocht de eindanalyse van de ingediende offertes en de toetsing van het verdeelmodel in de Achterhoek (zie hierboven) zijn dat we over het geheel een financieel knelpunt hebben om de zorgcontinuïteit te kunnen bieden in 2015, we gezamenlijk optrekken als aanbieders en gemeenten om tot oplossingen te komen. De stap naar het Rijk om ons daarbij hulp te bieden is dan snel gemaakt.
4. Gelden deze gevolgen ook voor de gemeente Doetinchem? Hoeveel cliënten betreft het in de gemeente Doetinchem?
Ja. Gezien het regionaal transitie arrangement jeugdzorg Achterhoek doen we ook het inkoopproces en het maken van financiële afspraken met de aanbieders voor 2015, als 8 Achterhoekse gemeenten samen. Omdat de uitspraak van Lichtenvoorde een voorbarige conclusie is, wil ik niet ingaan op aantallen omdat we dat nog niet precies weten.
5. Welke acties gaat het College (in regionaal verband) ondernemen om te zorgen dat er geen hulpbehoevende jongeren tussen wal en schip vallen?
Daar zijn we druk mee bezig door hard te werken aan de analyse en beoordeling van de offertes, het laten toetsen van berekenings- en verdeelmodel en vervolgens gesprekken voeren met aanbieders, kortom het afronden van de aanbestedingsprocedure en voorbereiden van de contracten met instellingen
6. Zijn alle gegevens van het Rijk die nodig zijn voor een zorgvuldige overdracht van de jeugdzorg compleet?
Nee. We ontvangen op 14 oktober voor de eerste keer een gegevensoverdracht van jeugdige cliënten die nu via een PGB zorg ontvangen. Medio november staat een 2e gegevensoverdracht van jeugdigen in jeugdzorg gepland. Vervolgens 1e helft december en de overige gegevensoverdrachten zijn aangekondigd voor januari en februari 2015.
7. Is bij het College bekend of ook andere instellingen in de jeugdzorg deze problemen signaleren en deze maatregelen (ontslagen en beëindigen hulp) nemen?
Dit is nu nog niet te zeggen. Eerst moet aanbestedingsprocedure en voorbereiden contracten worden afgerond.