Het bestemmingsplan buitengebied dat nu voorligt voorziet in de reparatie van het op 18 juli 2013 vastgestelde plan. De reparatie moet o.a. voorkomen dat de voor verzuring gevoelige natuurgebieden te maken krijgen met een toename van de stikstofdepositie.

Het bestemmingsplan buitengebied - 2012 past het ruimtelijk kader voor het buitengebied aan. Het voegt de vele bestemmingsplannen samen tot één plan en verwerkt de huidige wetgeving. Verder zijn verschillende bestaande initiatieven in het voorliggende plan meegenomen. Het bestemmingsplan buitengebied – 2012 is daarmee meer een plan dat volgt, dan dat het richting geeft.

Het buitengebied is echter sterk aan het veranderen. Een deel van de voorheen kleinschalige ambachtelijke landbouw is, gedreven door een gevoelde economische noodzaak, verandert in grootschalige industriële landbouw. Ook zien we een sterke krimp van het aantal agrarische bedrijven en een toename van niet-agrarische functies waaronder recreatie, zorg en wonen. Op dit moment werken er in de Achterhoek al meer mensen in de recreatieve sector dan in de landbouw.

De schaalvergroting in de landbouw staat in conflict met de kleinschaligheid van ons landschap en heeft ongewenst grote impact op mens, natuur en klimaatverandering. Tegelijkertijd zien we dat de kleinschaligheid van het landschap kansen biedt voor o.m. de recreatieve sector, maar zeker ook voor andere productiemethoden en/of andere gewassen in de landbouw.

Het bestemmingsplan buitengebied voegt bestaande plannen samen, verwerkt huidige initiatieven en vertaalt wettelijke regelingen. Prima! Daar moet het wat GroenLinks betreft echter niet bij blijven. Wij zijn, mogelijk als opmaat naar een volgend bestemmingsplan, pleitbezorger voor een meer toekomstgerichte visie en ontwikkeling van ons buitengebied.

Wat vandaag voorligt is een reparatie van het bestemmingsplan buitengebied - 2012 over de wijze waarop de stikstofdepositie in het plan juridisch is vastgelegd. GroenLinks stemt in met dit raadsvoorstel.