17 maart jl. is de gemeenteraad bijeen geweest om met elkaar in gesprek te gaan over de Voorjaarsnota. In de Voorjaarsnota geeft de raad aan wat zij wil en wat zij daarvoor over heeft. GroenLinks heeft aandacht gevraagd voor vijf kansen om Doetinchem, om de Achterhoek leefbaarder, duurzamer en aantrekkelijker te maken.
1. Stedelijke Groen(structuur) als drager voor de kwaliteit van wonen, werken en leven
Hoe mooi zou het zijn? Slenteren langs de oever van de Oude IJssel en een ijsvogel spotten. Een eekhoorn pikt een broodkorstje uit het vogelhuisje in je achtertuin. Een groene/blauwe slinger langs je woonbuurt dat je volgt naar het buitengebied tot in een van de vele groene ‘parels’ van de Achterhoek.
GroenLinks ziet kansen voor een stedelijke groenstructuur om het wonen, werken en leven in Doetinchem aantrekkelijker te maken.
2. Grondgebonden en biologische landbouw als toekomstperspectief voor de Achterhoekse boer en consument
Hoe mooi zou het zijn? De industrialisatie van de landbouw maakt mondjes maat plaats voor kleinschalige, lokale en op kwaliteit gerichte landbouw. Op de markt, in restaurants, bij mensen thuis worden lokale kwaliteitsproducten gegeten en de boer voelt zijn meerwaarde verhogen door binding met de bodem, met zijn dieren, met de streek, met de mensen.
GroenLinks ziet kansen voor een kleinschalige, lokale en op kwaliteit gerichte landbouw.
3. Doetinchem (Achterhoek) als fietsgemeente (regio) nummer 1
Hoe mooi zou het zijn? Een veiliger, stiller en gezondere leefomgeving, Meer beweging, meer sociale contacten en schonere lucht. Ook 50% minder energieverbruik door autoverkeer, dat kan! Door aantrekkelijke, snelle, comfortabele en veilige fietsroutes vanuit alle woonkernen, met elkaar en met het centrum van Doetinchem.
GroenLinks ziet wil een veiliger en gezonder Doetinchem en ziet daarbij goede kansen voor de fiets.
4. Armoedebeleid richten op preventie en kans voor samenleving
Hoe mooi zou het zijn? Een armoedebeleid dat voorkomt dat mensen in armoede hoeven te leven. Een beleid dat als het je toch overkomt, ruimte geeft aan de samenleving om oplossingen te vinden. Een beleid waarbij de uitvoeringskosten laag zijn omdat we minder geld steken in regels en controle, maar inzetten op vertrouwen en het benutten van bestaande netwerken.
GroenLinks ziet kansen in een preventie op armoede en armoedebeleid dat de samenleving uitnodigt tot initiatieven om mensen te helpen.
5. Zorg dichtbij, persoonlijk en kleinschalig
Hoe mooi zou het zijn? Mensen met een zorgvraag krijgen deze zorg van hun familie of vrienden en als dat (even) niet lukt zijn er in de buurt professioneels die ondersteunen bij deze zorg ofwel bieden zorg op maat. Zorgverleners in de buurt; dichtbij, persoonlijk en kleinschalig.
GroenLinks ziet kansen voor zorg dichtbij, persoonlijk en kleinschalig, door kleine wijkteams van professionals. Minder lagen, minder management, meer betrokkenheid in de buurt en een groter netwerk, dicht bij huis.