Jesse Klaver was zondag 9 oktober te gast bij Piment.

Hieronder volgt een verslag van het interview met Jesse.

 

'Onze samenleving is krachtig en sterk en we kunnen alles bereiken als we maar samenwerken.'

 

Het gesprek start met de vraag van Wouke Scherrenburg aan Jesse Klaver, wat hij van het verkiezingsprogramma van de VVD vindt.

Afgezien van meer van hetzelfde, valt het Jesse met name op dat er door de VVD heel scherp naar mensen gekeken wordt. Die kant is heel erg verhard. Er zijn twee type Nederlanders. De Turkse demonstrant die zich misdraagt en zich volgens Rutte moet afvragen of hij hier wel wil blijven. En aan de andere kant de rellende Feynoord supporter waarvan schande of tuig wordt gezegd. Dit splijt de samenleving. Met deze woorden geef je aan dat sommige mensen echte Nederlanders zijn en anderen niet. Het is een vorm van PVV light retoriek die de samenleving op scherp zet. Woorden doen er toe. Ze vormen mede de samenleving en kunnen de samenleving ook schade toebrengen.

Als je hier wilt blijven zul je je moeten houden aan de Nederlandse waarden en normen. Maar wat zijn die waarden en normen volgens de VVD? Wanneer ben je aangepast en wanneer niet? Je gaat met mensen in gesprek, en voor degenen die echt zwaar over de schreef gaan is er het strafrecht. Hoe je het verder wendt of keert, we zullen het hoe dan ook met z'n allen moeten doen. We zijn allemaal Nederlanders.

 

 

'Inkomensongelijkheid is redelijk eenvoudig op te lossen'

 

Het grote onbehagen waar de laatste tijd zoveel over te doen is, wordt volgens Jesse deels veroorzaakt door angst en door de globalisering. In angst willen populistische partijen nog wel eens grossieren. De globalisering betekent vooruitgang, maar daar profiteert niet iedereen in gelijke mate aan mee. Nu lijkt het veelal in het voordeel van multinationals uit te pakken. Het kan niet zo zijn dat miljarden worden weggezet in belastingparadijzen. Dit laatste brengt onbehagen met zich mee. De laagste inkomens zijn er op achteruit gegaan. Dit betreft niet alleen mensen die werken maar ook mensen die arbeidsongeschikt zijn, werkeloos of van een AOW moeten rondkomen. Uiteindelijk gaat het om een simpele politieke keuze; waar gaat het geld naar toe? De afgelopen paar jaar is het geld vooral naar de middeninkomens en de hogere inkomens gegaan. GroenLinks vindt dat het geld vooral naar de middeninkomens en de lagere inkomens moet.

 

 

'Sturen op kwaliteit van leven in plaats van zorgkosten'

 

GroenLinks kan voor 90% mee met het nationale zorgfonds. Maar zoals het er tot nu toe naar uit ziet zijn we tien jaar bezig om het zorgstelsel te hervormen. Daarnaast is berekend dat het zo'n twintig miljard kost om de zorgverzekeraars uit te kopen. Het gaat hier immers om privaat bezit.

Er zijn ook andere manieren om dezelfde effecten te bereiken en de marktwerking in de zorg terug te dringen. Bijvoorbeeld door minder extra polissen. Artsen krijgen nu per behandeling uitbetaald, wat leidt tot overbehandeling. Behandelingen die niet nodig zijn, zorgen niet alleen voor onnodige kosten, maar zijn ook niet goed voor de patiënt. Een betere oplossing is, dat artsen voortaan in loondienst gaan werken.

Weer een andere mogelijkheid is het afromen van de reserves. Het geld dat vrijkomt wordt vervolgens geïnvesteerd in de kwaliteit van de zorg. Deze maatregelen zijn binnen één kabinetsperiode te realiseren.

Vergrijzing wordt veelal opgevoerd als reden voor de oplopende kosten in de gezondheidszorg. Maar hier is Jesse heel resoluut in. Zorgkosten mogen er zijn als ze bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen. Groen Links gaat niet bezuinigen op de zorg voor ouderen.

 

 

En hiermee eindigde een geanimeerd gesprek tussen Jesse Klaver en presentator Wouke Scherrenburg op zondagmiddag 9 oktober in de schouwburg van Doetinchem.

 

Foto's gemaakt en beschikbaar gesteld door Simon Schutter Fotografie (simon@simonschutter.com).