Ongeveer 35 bezoekers druppelden vanaf 19.30 uur de Annahoeve binnen en dus moesten er nog wat stoelen van de bovenverdieping gehaald worden en zaten er weer mensen op de trap. Onder de bezoekers ook een aantal leden van het Platform Armoedebestrijding Doetinchem (PAD), meegekomen met PAD-secretaris Wim Bot, die deze avond zou inleiden.

Wim van de Graaf heette iedereen welkom, namens de werkgroep die sinds kort bestaat uit twee leden, hijzelf en Wim van der Vlist. Thema van deze avond: armoede. De bedoeling was het huidige beleid van de gemeente Doetinchem en de uitwerking daarvan te bespreken en te komen tot voorstellen voor verbetering die in beleidsvorming voor de periode vanaf 2018 meegenomen kunnen worden. Met andere woorden: vanavond is het publiek niet alleen toehoorder en mag vragen stellen, maar wordt actief betrokken bij het nadenken over nieuw beleid.

Van Wim Bot kreeg iedereen cijfermatige overzichten van de Doetinchemse en landelijke situatie rondom armoede als achtergrondinformatie bij zijn inleiding.

In zijn presentatie liet Wim Bot zien hoe in de praktijk regels ertoe kunnen leiden dat mensen, onbedoeld, tussen wal en schip vallen en in armoede kunnen belanden. Dit lijkt vooral te komen doordat regels strikt worden toegepast, empathie bij de uitvoerders vaak ver te zoeken is, en ambtenaren over het algemeen gericht zijn op het voorkomen van misbruik. Tijdens zijn bijdrage wordt hij regelmatig bijgevallen en aangevuld door andere leden van het PAD.

Frans Langeveld, wethouder gemeente Doetinchem namens GroenLinks, erkende in zijn weerwoord dat er een omslag moet komen in de mentaliteit van de ambtenaren die zich met de uitvoering van armoedebeleid bezig houden. Ook geeft hij aan dat rijksbeleid gericht is op controle en het voorkomen van fraude, en dat je daar als gemeente weinig speelruimte in hebt. Er is wellicht meer ruimte dan Doetinchem nu gebruikt; als dat inderdaad zo is, moet die ruimte ook gebruikt gaan worden.

Na de pauze gaf Wim van der Vlist een kort overzicht van standpunten uit het landelijke GroenLinks-programma over dit onderwerp. Citaat: “GroenLinks streeft naar een ontspannen en zorgzame samenleving, waarin we elkaar vertrouwen tot het tegendeel blijkt en oog hebben voor, en dus rekening houden met, het feit dat niet ieder van ons zo zelfredzaam is.” Hij verdeelde de aanwezigen in 4 groepen die, ieder onder begeleider van een GroenLinkser, met een aantal richtvragen aan de slag gingen, waarvan de groepsbegeleiders verslag moesten uitbrengen aan de voltallige bijeenkomst. Er volgde een geanimeerde discussie in groepen, één op de tweede verdieping, één op de eerste en twee op de begane grond. Bij de rapportage blijkt er een rijke oogst van concrete voorstellen te zijn.

(zowel het PAD als de fractie heeft laten weten dat ze hier erg blij zijn… dus deelnemers bedankt).

Rond 10.10 uur sloot Wim van de Graaf de bijeenkomst met dank aan Wim Bot voor zijn duidelijke inleiding. Er werd dan nog wat informeel nagepraat door deze en gene, en tegen elf uur was iedereen vertrokken.

Dit café, vinden wij (de werkgroep Wim en Wim), heeft aan zijn doelstelling voldaan; we kijken er met tevredenheid op terug.