Op initiatief van GroenLinks heeft de voltallige gemeenteraad een gezamenlijke oproep gedaan aan de provincie Gelderland om met een financieel steunpakket te komen vanwege de coronacrisis. Vanmiddag is de oproep doorgestuurd naar de provinciale staten.
OPROEP FINANCIEEL STEUNPAKKET CULTUUR CORONACRISIS
Geachte Statenleden van de provincie Gelderland,
Middels dit schrijven doen wij, de gemeenteraad van Doetinchem, gezamenlijk een oproep aan u om een financieel steunpakket op te richten voor cultuur. Deze vraag betreft uiteraard de gemeente Doetinchem, maar we kunnen ons goed voorstellen dat deze vraag ook leeft in de andere gemeenten van de provincie Gelderland.
Corona en de landelijke maatregelen die hieruit voortvloeien, hebben de culturele sector ongenadig hard getroffen. Instellingen hebben noodgedwongen de deuren moeten sluiten, terwijl men voor een belangrijk deel afhankelijk is van eigen inkomsten. Evenementen kunnen niet doorgaan en cultuurmakers, of ze zich nu bewegen in de muziek- of theaterwereld, schrijvers of kunstenaars zijn, zien hun inkomsten verdampen. Bijzonder getroffen zijn de mensen die veelal in de culturele sector werken als ZZP’ers. De huidige tijd geeft veel onzekerheid. Het heeft ook gevolgen voor andere sectoren. Het raakt schoonmakers, maar ook de horeca en hotels die profijt hebben van cultuur.
Middels dit schrijven doen we een beroep op u, om een financieel steunpakket op te richten. Een steunpakket waar de cultuur- en erfgoedsector een beroep op kan doen, om door deze zware periode heen te komen. Een steunpakket dat is gericht op het behoud van de culturele infrastructuur. We willen daarbij in het bijzonder aandacht vragen voor de regionale infrastructuur. Deze instellingen komen vaak niet in aanmerking voor rijksmiddelen, maar verzorgen wel het culturele aanbod voor de mensen in de regio. Ze bieden cultuureducatie voor jongeren en bieden een platform voor kunst- en cultuurparticipatie door ouderen.
In Doetinchem hebben we een fantastisch cultureel aanbod. Schouwburg Amphion is voor de vierde maal uitgeroepen tot theater van het jaar. De Gruitpoort is een culturele broedplaats en heeft een veelzijdig aanbod aan cursussen, films, theater, events, cultuureducatie en ouderparticipatie. De muziekschool laat jong en oud het plezier ontdekken van zelf muziek maken en talenten ontwikkelen. Het Stadsmuseum speelt een essentiële rol als beheerder van ons culturele erfgoed. Daarnaast de vele evenementen en festivals die jaarlijks worden georganiseerd, maar ook de kleinere optredens van muzikanten in de horeca.
Gedurende de coronaperiode worden in de digitale ruimte vele nieuwe concepten ontwikkeld. Artistieke uitingen zijn er ook om uit te dagen, te prikkelen, grenzen op te zoeken, de werkelijkheid te duiden, te vervormen en een aantal graden te kantelen. De cultuursector engageert zich met verschillende nieuwe projecten. Straks kan men weer onder aangepaste omstandigheden voor een deel open. Maar dit is niet voldoende om te overleven. Probeert u zich voor te stellen dat het culturele leven stopt in uw provincie. De pandemie heeft een grote invloed op ons gemeenschappelijke leven.
Cultuur creëert onderlinge verbondenheid en versterkt daarmee de samenleving. In deze tijd van corona zijn het muzikanten die voor verpleeghuizen spelen en met hun muziek troost bieden aan bewoners. Cultuur raakt voor een belangrijk deel aan de essentie van wie we zijn, onze identiteit.
Om ervoor te zorgen dat de cultuur en erfgoed sector ook in de toekomst een kans heeft, is een steunpakket heel hard nodig. Dit gaat gemeenten alleen niet lukken, wij hebben daarvoor u, de provincie bitter hard nodig.