Inhoud: marktkramen, verplaatsing van de markt, lage-tonen-geluid, vervuilde bodem, Energiebrug, hulp voor Nicaragua.
Marktkramen
Steeds meer kooplieden op de Doetinchemse markt willen niet meer gebruik maken van een standaardkraam. Zij komen met een eigen wagen naar de markt. Meestal hoeft er daardoor minder met spullen gesleept te worden. Ook kunnen met een eigen aangepaste wagen de spullen beter uitgestald worden. Soms is een eigen wagen nodig in verband met koeling van etenswaren en voorschriften voor de hygiëne.
De standaardkramen worden de avond tevoren neergezet door een particulier bedrijf. Dit bedrijf heeft eveneens te maken met meer wettelijke regels met name rond de arbo-eisen (arbeidsomstandigheden voor de mensen die de kramen opzetten). Het moet daarom investeren in nieuw, lichter materiaal.
Voor de kramenzetter is het heel lastig als de kramen niet meer naast elkaar neergezet kunnen worden omdat er op steeds meer plaatsen een plek vrijgehouden moet worden voor een wagen. Bovendien krijgt hij steeds minder klandizie en dus meer moeite om de zaak rendabel te houden.
Er is nu besloten dat de kooplieden met een eigen wagen op een apart gedeelte van de markt moeten staan, zodat op het andere gedeelte de kramen vlot naast elkaar gezet kunnen worden.
De kooplieden hebben hiertegen bezwaar gemaakt. Als ze van plek verhuizen raken ze klanten kwijt. Als ze toch weer een kraam huren, dan hebben ze voor niets geïnvesteerd in een eigen wagen. Bovendien staan ze met die wagen ook nog op andere markten.
De bezwaarschriftencommissie is tot de conclusie gekomen, dat het college de zaak onvoldoende heeft onderzocht. Zo zijn er gegevens beschikbaar, waaruit blijkt dat een andere plek tot 50 % verlies aan omzet kan betekenen. De vraag is dan of de gemeente de belangen van de kramenzetter en de marktkooplui wel goed tegen elkaar heeft afgewogen. Bovendien blijkt er op andere vergelijkbare markten geen probleem te zijn met het inpassen van eigen kramen.
Het beslissen over deze zaak is een bevoegdheid van het college (B&W) en de raad staat hier dus buiten.
Het lijkt erop dat B&W ondanks de opmerkingen van de commissie voet bij stuk wil houden. De kans is dan groot dat er weer mensen naar de rechter gaan en wellicht nog gelijk krijgen ook.
René Kortooms heeft in de commissie algemeen bestuur gevraagd in een ruimer kader naar de toekomst van de markt te kijken :
Verplaatsing van de markt
Er spelen veel meer zaken rond de markt. Zo heeft de VSB-bank problemen met de slechte bereikbaarheid op marktdagen en dat is nog versterkt door de komst van de biologische markt.
De gemeente bekijkt de mogelijkheid van een parkeerdek (een tweede verdieping) op de Varkensweide. De voorjaarskermis moet dan naar een andere plek.
Men wil verder de straten direct rond het centrum een ander karakter geven, misschien wel met een maximum snelheid van 30 km.
Een ander probleem is dat er juist op een dag dat er veel mensen naar Doetinchem komen veel parkeerplaatsen rond het stadhuis niet te gebruiken zijn.
Al die zaken kunnen opgelost worden door de markt te verplaatsen naar het voorplein van het stadhuis. Daarvoor moet dit plein worden aangepast (vlak gemaakt) en moet het verkeer achter het stadhuis langs geleid worden. Het stadhuisplein vormt dan één geheel met het voetgangersgebied en is een prachtige plek voor de kermis en andere evenementen. De markt ligt dan ook minder verstopt achter het stadhuis.
De vorige wethouder had op de achterkant van een sigarendoosje uitgerekend dat er te weinig ruimte aan de voorkant is voor de markt. GroenLinks komt binnenkort met een tekening waarop te zien is hoe alle huidige marktkramen een plek kunnen krijgen op een nieuw voorplein.
Lage-tonen-geluid
Een aantal mensen in Doetinchem heeft last van laag-frequent-geluid, dat de meeste mensen niet kunnen horen, maar sommige wel. Het probleem bestaat al enkele jaren. De gemeente heeft een vragenlijst rondgestuurd en is ook bij enkele klagers gaan meten. Daarbij is vastgesteld, dat er inderdaad normaal niet hoorbaar geluid voorkomt. Het is echter lastig om de oorzaak te achterhalen, zodat er iets aan gedaan kan worden.
Na ongeveer 2 jaar is het college nu tot de conclusie gekomen dat het op de weg van de gemeente ligt om hier iets aan te doen. Daar zijn we blij mee.
Er moet nader onderzoek komen, waarbij met gespecialiseerde apparatuur gemeten zal worden. Het onderzoek is verdeeld in 3 fasen.
Er hebben zich 8 mensen met klachten bij de gemeente gemeld, maar er zijn er meer. Drie willen wel meedoen met het onderzoek, ook als er een eigen bijdrage in de kosten wordt gevraagd.
Die eigen bijdrage blijkt nu 1000 gulden per fase te zijn. We vinden het een heel vreemd uitgangspunt, dat iemand die milieuoverlast ondervindt, eerst ƒ3000,- op tafel moet leggen, voor er iets aan gedaan kan worden. Dat doen we gelukkig bij andere overlast niet.
En dan is het ook nog de vraag of het onderzoek een oplossing oplevert.
Mocht de gemeente de veroorzaker van het geluid vinden, dan kan ze de kosten proberen te verhalen. Het is raar als de klagers dat ieder apart zouden moeten doen.
Misschien is er wellicht sneller een oorzaak te vinden, wanneer de klagers in een dagboekje bijhouden op welke tijden de geluidsoverlast optreedt. Sommige mensen hadden nooit last voordat het geluid op een bepaald moment optrad. Is er op dat moment iets in hun omgeving veranderd, zoals de start van een bedrijf? Uit ervaringen elders in het land blijkt dat de riolering een oorzaak kan zijn. Is daar iets aan veranderd? Had er in 2 jaar niet iets meer kunnen gebeuren?
Er zijn verwachtingen gewekt dat er iets aan gedaan zou worden en nu wordt veel geld gevraagd. Helaas was de rest van de raad het niet met ons eens.
Vervuilde bodem
Op veel plaatsen in ons land blijkt de bodem vervuild door activiteiten die er hebben plaatsgevonden. Veel vervuilende stoffen komen echter overal in kleine beetjes in de grond voor. Er zijn daarom normen afgesproken over hoeveel van een bepaalde stof er in de bodem mag zitten. Of iets vervuild is wordt vastgesteld door de grond te onderzoeken en de uitkomsten te vergelijken met de normen. Die normen zijn landelijk vastgesteld. Probleem hiervan is dat heel veel plekken vervuild blijken te zijn. Lang niet altijd levert dat een gevaar voor de gezondheid op, maar de verontreinigde grond mag niet zomaar verwijderd worden, ze moet dan ook verwerkt worden en dat kost veel geld.
De Provincie heeft nu de mogelijkheid geopend om eigen gemeentelijke normen voor schone grond op te stellen. Daarvoor is een kaart van de gemeente gemaakt, waarop de "van nature" aanwezige vervuiling van de bodem is aangegeven. Als dit meer is dan de landelijke normen, dan worden dit de nieuwe normen. Een voorbeeld is de vondst van arseen (een giftig metaal) in de kleigronden van Doetinchem (De Huet en Dichteren). Deze is waarschijnlijk door de vroegere overstromingen van de oude IJssel daar terecht gekomen. Door de nieuwe aanpak mag de grond van de ene plek op de Huet naar de andere worden vervoerd.
Er komen dus minder strenge eisen en in een aantal gevallen is dat goed, want de oude aanpak leidde bijvoorbeeld tot de situatie dat op een plekje de grond werd gereinigd, omdat er gebouwd moest worden en alle omliggende grond evenveel vervuild bleef.
Een negatief punt is dat we nu meer vervuiling gewoon gaan accepteren doordat het vuil uit de lucht via de regen overal terecht is gekomen.
Energiebrug
De aanleg van de Energiebrug is begonnen. GroenLinks is ook akkoord met deze brug nu het doortrekken van de weg door de Kruisbergse bossen (Hietlandtracé) van de baan is. We moeten echter voorkomen dat via de brug steeds meer mensen met de auto naar de binnenstad gaan. Voor korte afstanden moet de fiets gebruikt worden. Uit onderzoek is gebleken dat dit ook verreweg het snelst gaat. We hebben nog geprobeerd de Energieweg bij de Ooyman op de Keppelseweg te laten uitkomen. Dat maakt de route naar de stad minder aantrekkelijk. Het is niet gelukt.
Het college zegt ook het fietsgebruik te willen stimuleren. In de krant lees ik echter heel wat anders. Wethouder Keukenkamp: "Het aantal parkeerplaatsen bij het busstation zal worden uitgebreid voor al die mensen, die vanuit De Huet en Dichteren naar de stad willen" en "Eindelijk mag er in de politiek weer over verkeer gepraat worden". Er blijft voor GroenLinks nog veel te praten over.
Hulp voor Nicaragua
De gemeente heeft 10.000,- gegeven voor noodhulp aan Nicaragua na de orkaan Mitch. De stichting DOS stelde al eenzelfde bedrag beschikbaar en een inzamelingsactie leverde zo'n 26.000,- op en het Brewinc zamelde 42.000,- bij elkaar.