Inhoud: speelbos De Belder, gemeentelijke organisatie, lezing Paul Frissen, stadsvisie klaar maar niet af, begroting 2001, trek de groene grens.

Speelbos de Belder.

Achteraan op de Huet langs de Liemersweg naar Wehl ligt een oude vuilstort De Belder. GroenLinks heeft in een paginagrote advertentie in de Gelderse Post van 3 okt. jl. een plan gepresenteerd om hier een speel- en wandelgebied aan te leggen.

Wanneer De Huet, Dichteren en Wijnbergen volgebouwd zijn, dan woont bijna de helft van de inwoners van Doetinchem aan de zuidkant van de Oude IJssel. Maar de bossen (Kruisberg, Slangenburg, De Wrange) liggen allemaal op de zandgrond aan de andere kant van de rivier.

Steden met minder groen zorgen bij de bouw van nieuwe woonwijken voor veel meer bos en wandelgebied. Doetinchem heeft dat nauwelijks gedaan behalve dan het groen binnen de wijken. Toch zou het heel goed zijn als de inwoners van De Huet en Dichteren voor een zondagse wandeling niet altijd de auto hoeven te pakken. En voor de jeugd is het heel belangrijk om een ruimer speelgebied niet te ver van huis te hebben, waar je op je fiets nog snel even heen kunt na schooltijd. Op de oude vuilstort is al een bos aan het ontstaan en de velden en akkers daar omheen kunnen samen een schitterend speel- en wandelgebied worden.

Er ligt echter een aanvraag bij de gemeente om er een golfbaan aan te leggen. De gemeente onderzoekt momenteel wat er op de vuilstort en omliggend terrein mogelijk is. Wanneer er woningen gebouwd worden in Sportpark Zuid zou men er wel sportvelden willen aanleggen. Maar de ondergrond van de stort is daar waarschijnlijk niet stabiel genoeg voor.

Buiten de benodigde grond is er niet veel geld nodig om ons plan te realiseren. De natuur moet zoveel mogelijk haar eigen gang kunnen gaan. Het moet geen aangelegd park worden. Bomen die op de klei thuishoren komen vanzelf op als je het de eerste paar jaar maar z'n gang laat gaan.

Via ecologische verbindingen zou het nieuwe bosgebied aansluiting krijgen bij andere groengebieden, zoals de nieuwe ecologische zone langs de Oude IJssel. De Wehlse beek, die op de grens van Doetinchem en Wehl loopt, speelt een belangrijke rol in de verbindingsroutes. Staatsbosbeheer bezit de houtsingels langs de beek. Het waterschap heeft er al verbredingen met ecologische oevers aangelegd. Egels, hagedissen, vogels en andere dieren kunnen zo de ruimte krijgen om zich van het ene gebied naar het andere te verplaatsen. De verspreiding van planten krijgt kansen, doordat het zaad via de groene verbindingen zich kan verplaatsen.

Naast "echte natuur" moet het een soort tweede Koekendaal worden, maar dan met meer water. Een gratis toegankelijk ruig gebied met ruimte voor wandelen, natuurbeleving en spelen.

Reacties

De initiatiefnemer voor een golfbaan heeft ook actie ondernomen en een brief voor de raadsleden neergelegd in de fractiekamer. Daarin wijst hij nog eens op het unieke van een golfbaan voor mensen met een kleine beurs ( de vuilstort is voor weinig geld te koop). Hij hoopt dat de bal snel gaat rollen en voegt daar voor ieder raadslid een golfballetje aan toe.

Enkele inwoners van Doetinchem hebben schriftelijk enthousiast op ons idee gereageerd. Wat een fantastisch plan. Ik heb zelf kleine kinderen. Het is belangrijker om kinderen te laten spelen dan grote mensen. Let ook op natuur voor de vogels. Achter de vuilstort komt de ijsvogel voor.

Op 14 oktober hielden we met ongeveer 10 mensen een excursie door het gebied, over de vuilstort en langs de Wehlse beek. Daarbij bleek vooral dat er al heel wat natuur is ontstaan op de vuilstort: vele soorten planten, paddestoelen, nieuwe bomen die tussen de geplante populieren staan.

De PvdA-fractie schreef ons dat we in de advertentie geen aandacht hebben besteed aan het aanleggen van voetbalvelden op of naast de stort. Dat wordt momenteel door de gemeente onderzocht. Dat is zeker iets wat nog aan de orde moet komen. We hebben het idee gepresenteerd om juist de andere mogelijkheden, die niet worden bekeken onder de aandacht te brengen. Het is niet een volledig uitgewerkt plan. Voor voetbalvelden zijn andere plekken te vinden, zoals langs de Europaweg.

Gemeentelijke organisatie

Onze samenleving verandert voortdurend en door de komst van computers en internet gaat dit erg snel. Binnenkort kan de burger via zijn mobieltje en internet over evenveel informatie beschikken als een ambtenaar in het gemeentehuis. De burger is mondiger geworden. De mogelijkheden om via inspraak nog iets te bereiken zijn gering. Het vergroot de tegenstellingen, want de plannen zijn al klaar en je kunt alleen nog voor of tegen zijn. Bij het milieubeleidsplan, de nieuwbouw in Wijnbergen en de herinrichting op de Hoop probeert de gemeente samen met geïnteresseerden en betrokkenen de plannen te ontwikkelen. Ambtenaren kunnen niet meer van achter hun bureau op basis van hun eigen kennis een advies schrijven voor hun chef. Nu komen ze met stappen uit het overleg, die de chef niet zomaar meer kan veranderen. Kortom de rol van de ambtenaar gaat veranderen en de organisatie op het gemeentehuis moet ook veranderen. Om adequaat te kunnen reageren moet er meer overleg tussen afdelingen komen en moet de organisatie minder hiërarchisch worden. Daarvoor is een discussie opgestart waarbij veel ambtenaren meepraten over de toekomstige ontwikkelingen en de mogelijkheden voor verbeteringen.

Lezing Paul Frissen

Om de discussie wat aan te zwengelen hield prof. Frissen een lezing voor ambtenaren en bestuurders op het gemeentehuis. Hij doet veel onderzoek naar het functioneren van ministeries en betoogt dat de overheid niet de illusie moet hebben dat ze veel stuurt in deze samenleving. De praktijk is gewoon anders. Hij noemt dat een bevrijdende gedachte. "U bent niet het centrum van de samenleving en u kunt die complexe samenleving onvoldoende overzien. De ontwikkeling van de technologie: daar gaat u niet over!".

De politiek is steeds meer volgend op de ontwikkelingen in de maatschappij en eigenlijk was dat altijd al zo. Het milieubeleid is er niet gekomen door de oplettendheid van de overheid, maar door de milieubeweging.

Het blijkt dat er van het beleid in de praktijk steeds minder terecht komt, omdat de praktijk complexer en weerbarstiger is dan gedacht en omdat de uitvoeringsorganen er steeds beter in slagen hun eigen doelen te volgen en de bemoeienis van de overheid buiten de deur te houden. "U roept wel iets, maar de burgers roepen terug en ze doen wat anders."

Hij pleit er voor dat de overheid zich wat bescheidener opstelt. Verstrek het geld aan de mensen die de taken moeten uitvoeren en beoordeel achteraf of de beoogde resultaten zijn bereikt. Bemoei je niet overal mee. Als je een computer van Philips koopt vraag je toch ook niet hoeveel de monteur verdiende, hoe het georganiseerd is en of het niet goedkoper gemaakt had kunnen worden.

Op 14 oktober organiseerde GroenLinks in Ede een forum over de rol van de politiek en de politieke partijen in de toekomst. De mensen zijn nog steeds geïnteresseerd in wat er in de maatschappij gebeurt, maar steeds minder in politiek. De stellingen van Frissen kwamen hier in een andere vorm terug. Het laatste is hierover zeker nog niet gezegd en dat was ook niet de bedoeling..

Dit korte stukje geeft maar een beetje het verhaal van Frissen weer. Wanneer u interesse heeft kunt u een samenvatting van zijn verhaal opvragen bij het redactieadres.

Stadsvisie klaar maar niet af.

De stadsvisie over de toekomst van Doetinchem (Het Besef van Doetinchem) is inmiddels bij de provincie ingediend. Op de gemeentepagina's in de Gelderse Post van 11 oktober vindt u een samenvatting. Er worden 27 projecten genoemd waar de gemeente aan wil werken en waarvoor ze geld van de provincie probeert te krijgen. Het project Hamburgerbroek is ook bij het rijk ingediend voor subsidie.

De projecten zijn ingedeeld in 4 thema's (ambities):

  1. Hart voor de regio (de taken die Doetinchem heeft als centrum van de Achterhoek)
  2. Groeien in kwaliteit (duurzaamheid, een betere woonomgeving, behoud van natuur)
  3. Iedereen doet mee (betrokkenheid van de burgers bij wat de gemeente doet)
  4. Iedereen voelt zich thuis (sociale contacten, wijkgericht werken)

Aan veel van de projecten wordt de komende jaren verder gewerkt en omdat er altijd geld te weinig is zullen er prioriteiten gesteld moeten worden.

Heel opvallend is dat de aanleg van een rondweg naar Zelhem is ondergebracht onder het kopje 4, Iedereen voelt zich thuis. Aanleg van meer wegen verhoogt de leefbaarheid volgens de gemeente. Dat doet denken aan kruisraketten die vredesstichters werden genoemd.

Begroting 2001

De gemeentebegroting voor volgend jaar is onlangs uitgekomen. Het is de laatste in guldens. Volgend jaar is de begroting geheel in euro's.

In de begroting staan de belangrijkste zaken opgesomd die volgend jaar zullen worden aangepakt. Dit zijn de projecten waar bij de meerjarenbegroting in juni al toe besloten is.

De gemeente blijkt aanzienlijk meer geld te krijgen van het rijk dan gedacht. Voor een deel gaat dat geld weer op aan extra kosten. Zo moet de gemeente volgend jaar ook de hogere BTW van 19 % gaan betalen en hogere lonen.

Toch blijft er extra geld over, zo'n 300.000,- per jaar. Tegelijk wordt de Onroerende Zaak Belasting (OZB) met 5 % verhoogd (dat levert ca. 500.000,- op). Dat moet het college nog wel even uitleggen. Men zegt nu alleen dat het geld voor volgend jaar bewaard wordt.

Trek de groene grens

Op 8 oktober voerde de vereniging Milieudefensie actie in het hele land om de open ruimte die nog over is te beschermen tegen nog meer woonwijken, industrieterreinen en wegen. Wacht niet tot heel Nederland vol is, maar trek een groene grens. Nieuwbouw moet door een zuiniger gebruik van de grond binnen de bestaande steden plaatsvinden.

In de Achterhoek werd de bedreiging van het landschap door de aanleg van een snelweg naar Enschede onder aandacht gebracht. Wat blijft er straks nog over van de rust, de ruimte en het kleinschalige landschap?

Er zijn goede alternatieven: De bestaande weg van een aantal viaducten voorzien en een rondweg om Eibergen. Maar Tineke Netelenbos, de minister van verkeer en Waterstaat, heeft nu weer een stap gezet om de snelweg aan te leggen. De grond op het beoogde tracé mag niet meer voor wat anders gebruikt worden.

Waar kiezen we voor in de Achterhoek: voor toerisme en recreatie of voor industrie en wegen? De politiek zal zoals gewoonlijk vinden dat we iedereen te vriend moeten houden en dat de weg zo veel mogelijk "ingepast wordt in het landschap". Hoe dat gaat kunt u horen en zien in de Wrange en de Slangenburg.