Inhoud: voorjaarsnota, nieuwe zakelijkheid, brede school, uitgezet op straat, dag van cultuur, burgerinitiatief.

Voorjaarsnota
Hoewel het intussen herfst is, willen we u een terugblik op de behandeling van de voorjaarsnota in juli niet onthouden. In het vorige fractiebericht gaven we al aan wat daarbij onze insteek zou zijn. Deze keer kunt u lezen wat er van die voornemens is terechtgekomen.

Ons grootste probleem met de voorjaarsnota was en is dat daarin veel geld wordt uitgetrokken voor "harde" projecten als een nieuwe schouwburg, de oostelijke randweg en het Hamburgerbroek. Voor minder harde projecten, zoals die op het gebied van welzijn, ligt dat beduidend anders. Een aantal daarvan zal uiteindelijk stranden omdat er te weinig of geen geld voor is gereserveerd.

De gemeente beschikt over allerlei fondsen: een soort spaarpotjes, waaruit diverse zaken worden bekostigd. Zo bestaat er een "fonds bovenwijks" waaruit infrastructuur wordt betaald. Ook is er een mobiliteitsfonds. Daaruit gaat geld naar o.a. voorzieningen voor parkeren en openbaar vervoer. Verder zijn er verschillende reserves voor bepaalde doelen. Al met al een onoverzichtelijke situatie. In het verleden is daarom aangedrongen op een discussie over al die fondsen, met de bedoeling er uiteindelijk een groot fonds van te maken. Die discussie is gaande maar nog lang niet afgerond. Tot die tijd komen de welzijnsplannen er bekaaid af.

Voor GroenLinks was dat aanleiding om te pleiten voor de tijdelijke instelling van een sociaal fonds om op die manier geld veilig te stellen voor een goed welzijnsbeleid. Ons voorstel werd door de PvdA en D66 gesteund, maar het CDA en de VVD zagen het niet zitten. Het tijdelijke welzijnsfonds komt er dus niet.

Nieuwe zakelijkheid
Eigenlijk is het een wonderlijke gang van zaken. Al meer dan vier jaar predikt de gemeente "wijkgericht werken". In termen van groen en grijs wordt de gemeentelijke organisatie daaraan zelfs aangepast. Maar het credo "schoon, heel en veilig" is slechts een deel van het verhaal. Voor een werkelijk wijkgerichte aanpak is meer nodig. Ouderenwerk, wijkopbouwwerk, een buurtnetwerk en brede scholen horen daarin net zo goed thuis. En ook daarvoor loopt men raadsbreed warm…totdat het op betalen aankomt.

Dat zit zo: er is afgesproken dat de Stichting Welzijn Doetinchem (SWD), die een groot deel van dat sociaal-culturele plaatje uitvoert, haar diensten gaat vertalen naar producten. Op basis van die producten kan vervolgens budgetfinanciering worden afgesproken.

Nu zijn activiteiten in de sfeer van "welzijn" lastig in producten uit te drukken. Hoe meet je iets als welbevinden of sociale cohesie? Laten we eens proberen om "buurtnetwerk" in een productvorm te gieten. Een buurtnetwerk is de overlegvorm die het best bij een wijk past. Zoiets komt alleen van de grond als er in elke wijk een buurtopbouwwerker actief is om de verschillende partijen bij elkaar te brengen. Een voorbeeld van zo’n netwerk is het wijk of buurtteam, dat zich richt op fysieke zaken. Een ander netwerk is meer gericht op ondersteuning en bedoeld om op tijd sociale problemen te signaleren.

Voor de huidige acht wijken zou buurtnetwerk neerkomen op 8 x 20 uur wijkopbouwwerk. Dat is alleen de inzet vanuit de SWD, de bijdrage aan de netwerken vanuit de gemeente, de politie, de GGD, de kinderopvang en het onderwijs is hierin niet meegenomen. Daarnaast kan er in een wijk ouderenwerk, maatschappelijk werk, sociaal-cultureel werk of jongerenwerk nodig zijn of een combinatie daarvan. U voelt hem al aankomen: een wijkgerichte aanpak kost nogal wat.

En dan slaat de nieuwe zakelijkheid toe. Het college van burgemeester en wethouders, gesteund door een meerderheid van de raad, onderschrijft de uitgangspunten voor het welzijnswerk wel, maar heeft er het geld niet voor over. Met als gevolg dat in de voorjaarsnota slechts een fractie van het benodigde bedrag beschikbaar komt.

Meer dan een amendement, ingediend door de PvdA en mee ondertekend door CDA, VVD en GroenLinks, om de budgetsubsidiëring voor de SWD tegelijkertijd met de begroting 2003 te behandelen zat er niet in. Zo krijgen we tenminste inzicht in de mogelijke gevolgen van die budgetsubsidie op de wijkgerichte aanpak van volgend jaar.

Brede school
In de voorjaarsnota was geen extra geld opgenomen voor de ontwikkeling van brede scholen, hoewel daartoe eerder door de raad was besloten. Daarom hebben we samen met de PvdA een amendement gemaakt. Daarin vragen we het college om hoe dan ook financiële dekking te zoeken en het raadsbesluit volgens afspraak uit te voeren. Het amendement is aangenomen met alleen de stemmen van de VVD en SGPChristen Unie tegen. Zo krijgt de brede school in elk geval een kans.

Uitgezet op straat
Onlangs stelde de raad 26.000 euro beschikbaar voor noodopvang van uitgeprocedeerde, legale asielzoekers. Doorgaans gaat het om personen van wie de aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen, maar die de uitkomst van een andere procedure (medische gronden, humanitaire redenen) nog in ons land mogen afwachten. In andere gevallen is er niet aan (doorreis)visa te komen. Hoewel deze mensen nog even mogen blijven hebben ze geen recht meer op een plaats in een opvangcentrum voor asielzoekers. Daarmee staan ze feitelijk op straat.

Volgens de nieuwste Haagse regels mogen gemeenten niet voor opvang zorgen. Als ze dat wel doen, lopen ze het risico een sanctie opgelegd te krijgen. Desondanks werken veel gemeenten, geconfronteerd met uitgezette gezinnen op de stoep van het stadhuis, toch mee aan noodopvang. Zij weigeren medeverantwoordelijk te worden gemaakt voor problemen die ontstaan door gaten in de Haagse wetgeving.

Gezien de steken die de rijksoverheid zelf laat vallen op het gebied van uitzetting van asielzoekers, is het de vraag of minister Nawijn zijn strafmaatregelen juridisch hard kan maken. Maar los daarvan zijn wij er trots op dat Doetinchem in dit geval burgerlijk ongehoorzaam is.

Dag van Cultuur
Op 13 september is in Amphion een Dag van Cultuur gehouden. Op die dag hebben vertegenwoordigers van allerlei organisaties en instellingen uit Doetinchem en omgeving met elkaar gediscussieerd over alles wat met cultuur te maken heeft en, vooral, over hoe cultuur in de toekomst aantrekkelijker kan worden gemaakt. Daarbij ging het over (regionale) samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen, over cultuur in de wijken, over jongerencultuur en over culturele vernieuwing. Duidelijk werd dat "cultuur" voor iedereen iets anders is. De een vindt dat cultuur het domein is van professionele kunstenaars die kunst met een grote K maken en daarmee voor vernieuwing zorgen. Een ander denkt eerder aan muziek en literatuur.

Voor ons is cultuur heel breed. Dat wil zeggen dat het meer is dan professionele kunstuitingen. Ook carnaval, popfestivals, straattheater en amateurkunst horen erbij. Daarnaast geeft cultuur plezier. Om cultuur meer toegankelijk te maken denken wij aan een gratis kennismaking. Bijvoorbeeld door Algemene Muzikale Vorming (AMV) en Algemene Kunstzinnige Vorming (AKV) onder te brengen in het lespakket van basisscholen. Die onderdelen kunnen worden verzorgd door de Muziekschool en de Gruitpoort. Op die manier proeven alle kinderen ervan en is de kans groter dat ze er later iets mee doen. Voor het vervolgonderwijs kijken we naar Amphion, de Gruitpoort en de Muziekschool voor schoolvoorstellingen en om theaterproducties en concerten te ondersteunen. Op die manier wordt cultuur "gewoon" en voor iedereen. Ook voor ouderen zou je kunnen werken met kennismakingscursussen. Wanneer iemand na een bepaalde kennismakingsperiode kiest voor muziekles of een creatieve cursus, moet er natuurlijk wel worden betaald.

De Dag van Cultuur was goed voorbereid en bood volop ruimte voor uitwisseling van ideeën. Die waren er genoeg. Het organiseren van een dergelijk debat wekt echter verwachtingen en we vragen ons oprecht af hoe reëel die zijn. Want vooraf was al bekend dat er geen geld is voor nieuwe dingen. Een proefballonnetje als een cultureel intendant (=iemand die evenementen organiseert en instellingen en verenigingen met elkaar in contact brengt) kost extra geld dat er niet is en dus ergens anders vandaan moet komen.

We wachten met belangstelling op het vervolg.

Burgerinitiatief
Binnenkort stelt de raad de verordening burgerinitiatief vast. Daarmee krijgt u de mogelijkheid om een eigen voorstel of onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Dat kunt u doen door het aan te kaarten bij een raadslid, dat er een initiatiefvoorstel van kan maken. U kunt er echter ook zelf mee aan de slag.

De voorwaarden en regels waaraan zo’n voorstel of idee moet voldoen, zijn onlangs besproken in de commissie regelgeving. Het raadsvoorstel wordt op een paar punten nog aangepast, maar duidelijk is al wel dat de regeling geldt voor alle inwoners van Doetinchem. Ook het aantal handtekeningen dat een initiatiefvoorstel moet ondersteunen is beperkt gehouden. Wanneer het voldoet aan de afgesproken voorwaarden moet de raad erover beraadslagen.

Zodra de verordening is vastgesteld kunt u alle informatie vinden op de gemeentepagina in de Gelderse Post en op de website van de gemeente Doetinchem.