De energie voor een zuivere kringloopeconomie dient afkomstig te zijn van hernieuwbare bronnen, met name zon en wind. Dit in navolging van het natuurlijke systeem. Het tegenovergestelde van de kringloopeconomie is de lineaire economie, waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen.

Aangezien een ideale circulaire- of ook wel kringloopeconomie niet zonder meer te verwezenlijken is, wordt het ook wel gedefinieerd als een systeem dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en het herstellend vermogen van natuurlijke hulpbronnen als uitgangspunt neemt, waardevernietiging in het totale systeem minimaliseert en waardecreatie in iedere schakel van het systeem nastreeft.

Gemeenten kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Het Circulaire Ambachtscentrum is onderdeel van het landelijke uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 - 2023.

Pas als hergebruik geen optie meer is, wordt een product in monostromen gedemonteerd. En dat scheelt weer enorm in de kilo’s grof huishoudelijk afval. Ook het scheiden van goederen in monostromen scheelt enorm veel kilo’s grof huishoudelijk afval. En door upcycling kan een product met een nieuwe look weer helemaal hip worden en weer aantrekkelijk zijn voor iemand anders. Door zoveel mogelijk producten te hergebruiken zal het onnodig verbranden van herbruikbare materialen afnemen. Een circulair ambachtscentrum vraagt aldus om de samenwerking van kringloop, milieustraat en repair/demontage.

Daarbij heeft elke gemeente de taak ervoor te zorgen dat haar inwoners goed met hun afval om kunnen gaan en het goede scheidingsgedrag te stimuleren.

Het raadsvoorstel (https://besluitvorming.doetinchem.nl/.../Raadsvoorstel...) dat vorige week donderdag 29 april voorlag aan de raad, werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Het zal geen verrassing zijn dat wij als GroenLinks bijzonder blij worden van deze duurzame, positieve ontwikkeling die we straks ook in Doetinchem zullen hebben, al zullen we met ons allen ons stinkende best moeten doen om dit tot een succes te maken en te houden. De propaganda voor deze ontwikkeling kan wat ons betreft dan ook niet breed genoeg uitgemeten worden.

 

 

Foto: Vlada Karpovich via Pexels